Ανάλυση και μοντελοποίηση της κατανομής και εγκατάλειψης των αναβαθμίδων στη νήσο Λέσβο - ΝΤΑΡΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (2015)
Η τεχνική της αναβαθμίδωσης αποτελεί μια συνήθεις μέθοδο συγκράτησης εδαφών και επέκτασης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο τυπικό τοπίο του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της κατανομής και εγκατάλειψης των αναβαθμίδων στη νήσο Λέσβο. Εξετάζεται η σχέση της κατανομής και του τύπου των αναβαθμίδων με φυσικογεωγραφικούς αλλά και κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι το υψόμετρο, ο προσανατολισμός, η κλίση, το γεωλογικό υπόστρωμα, ο κλιματικός τύπος, η χρήση γης, η πυκνότητα των αναβαθμίδων, η απόσταση από το οδικό δίκτυο και τον πλησιέστερο οικισμό και πληθυσμιακές μεταβολές.Για τον σκοπό αυτών χρησιμοποιούνται γεωβάσεις δεδομένων, εργαλεία χωρικής ανάλυσης και μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης.