Ασφαλειοποίηση και σύνορα στην ΕΕ: το παράδειγμα της Ελλάδας - Λαϊνά, Βικτώρια (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει ζητήματα ελέγχου των συνόρων και κυριαρχίας καθώς και τις πολιτικές διαδικασίες που συμβάλλουν στην ασφαλειοποίησή τους όπως κυρίως διαφαίνεται μέσα από τη δράση των αστυνομικών και συνοριακών αρχών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εστιάζει στη λειτουργία και εφαρμογή των πολιτικών από τις αστυνομικές αρχές όπως την αντιλαμβάνεται η Αστυνομία αλλά και οι ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα ασύλου και μετακινήσεων. Σύμφωνα με τον σκοπό της εργασίας μελετώνται οι παρακάτω πλευρές της προστασίας και ελέγχου των συνόρων: • Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως εθνικό και ευρωπαϊκό (ΕΕ) σύνορο. • Ο ρόλος της Αστυνομίας στη φύλαξη των συνόρων και στην ασφάλεια.• Ο ρόλος της FRONTEX• Οι αντιλήψεις και οι εμπειρίες των μελών ΜΚΟ για τον έλεγχο των συνόρων και την ασφαλειοποίηση της πολιτικής