Εδαφική υδατική διάβρωση και αλλαγή χρήσης γης στη Μεσόγειο: εγκατάλειψη παραδοσιακής έκτακτης καλλιέργειας - Κουλούρη, Μαρία (2015)
Κύριος σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διαχρονική διερεύνηση της μεταβολής (σταθερότητα, υποβάθμιση ή συντήρηση) των φυσικών πόρων των οικοσυστημάτων, μετά την αλλαγή της χρήσης γης. Συγκεκριμένα επιδιώκεται ο προσδιορισμός των επιπτώσεων της εγκατάλειψης της παραδοσιακής εκτατικής καλλιέργειας στους εδαφικούς πόρους και στην περιεκτικότητα του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία. Για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στους εδαφικούς πόρους μελετάται η μεταβολή των απωλειών μέσω της εδαφικής υδατικής διάβρωσης, ενώ για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην περιεκτικότητα του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία, μελετώνται οι απομακρυνόμενες ποσότητες τους μέσω της εδαφικής διάβρωσης και της υδατικής απορροής. Απώτερος στόχος της έρευνας είναι να προκύψουν αξιόπιστα συμπεράσματα για την διαχείριση των οικοσυστημάτων στην Μεσογειακή λεκάνη, στα οποία παρατηρείται έντονη τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας σε περιοχές οριακής παραγωγικότητας, που έχει ως αποτέλεσμα την μεταβολή των οικοσυστημικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών.