Πολυδραστηριότητα και ειδικά ποιοτικά προϊόντα στα πλαίσια ολοκληρωμένης ανάπτυξης της νήσου Λήμνου - Χατζηθεοδωρίδης, Φώτης (2015)
Κατά την τελευταία δεκαετία η έννοια και η επιδίωξη της αειφόρου ανάπτυξης, προέκυψε ως ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής ανάπτυξης προς το περιβάλλον. Στον αγροτικό χώρο προωθείται μέσω διαφόρων πολιτικών, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη, η οποία αποσκοπεί στην βιωσιμότητα των περιοχών με την επίτευξη οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ύπαρξη και ανάπτυξη της πολυδραστηριότητας, η παραγωγή ειδικών ποιοτικών προϊόντων καθώς και η μεταξύ τους σχέση, λειτουργεί θετικά και διαγράφει αναπτυξιακές προοπτικές, ειδικότερα για τους νησιωτικούς χώρους, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και τη βάση αναπτυξιακής στρατηγικής τους. Παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το φαινόμενο της πολυδραστηριότητας και η παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης, στη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα, η σχετική βιβλιογραφία περιορίζεται κυρίως στα οικονομικά και κοινωνικά τους αποτελέσματα. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες εργασίες, το κύριο ενδιαφέρον στην παρούσα, επικεντρώνεται στην αλληλεξάρτηση και αλληλοσυσχέτιση των δύο αυτών παραγόντων και στη διερεύνηση των επιπτώσεων τους εκτός των άλλων και στο περιβάλλον της νήσου Λήμνου.