Διαστολή και μηχανισμοί αποκόλλησης σε υγρή-στέρεη ρευστοποιημένη κλίνη - Σακκάς, Νίκος (2015)
Η παρούσα διατριβή αποτελεί μια παρέμβαση στη θεματολογική περιοχή των ρευστοποιημένων κλινών υγρού-στερεού και ειδικότερα στα φαινόμενα που σχετίζονται απ' την υδροδυναμική τους συμπεριφορά. Στο κεφάλαιο Ι γίνεται μια ανασκόπηση των βασικών εννοιών που χρησιμοποιούνται σε όλο το εύρος της εργασίας και που αποτελούν τους δομικούς λίθους των αναπτύξεων των επόμενων κεφαλαίων. Στο κεφάλαιο ΙΙ περιγράφονται οι βασικές μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τη διαστολή των μη σφαιρικών ρευστοποιημένων κλινών, που αποτελούν και την πιο γενική περίπτωση. Η έμφαση δίδεται τις πιο πρόσφατες και αναγνωρισμένες εργασίες. Στο κεφάλαιο ΙΙΙ παρουσιάζεται η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου διαστολής για μη σφαιρικές κλίνες, το οποίο και σχολιάζεται τόσο από άποψη φυσικής συνέπειας όσο και απλότητας και ακρίβειας σε σχέση με τις μεθοδολογίες του κεφαλαίου ΙΙ. Στο κεφάλαιο IV παρουσιάζονται τα πειραματικά αποτελέσματα απομάκρυνσης αργιλικών επικαθήσεων από την επιφάνεια κόκκων άλατος με ρευστοποίηση σε κορεσμένη άλμη που αποτελούν και την αφετηρία για μια διεξοδική εννοιολογική προσέγγιση και αξιολόγηση των μηχανισμών αποκόλλησης που θα πρέπει να αναμένονται μέσα σε μια ρευστοποιημένη κλίνη. Στο κεφάλαιο V επιχειρείται μια θεωρητική τεκμηρίωση των κατευθύνσεων και των συμπερασμάτων του κεφαλαίου IV με επίλυση των δισδιάστατων εξισώσεων Navier-Stokes σε κατάλληλα επιλεγμένη γεωμετρία. Τα συμπεράσματα ανακεφαλαιώνονται στο κεφάλιο VI όπου αποδεικνύονται και οι κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να κινηθεί η έρευνα στο μέλλον.