Οικονομική αξιολόγηση περιβαλλοντικών αξιών στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας των υδάτινων πόρων: μια συνδυαστική προσέγγιση των μεθόδων πειράματος επιλογής και πιθανολογικής αξιολόγησης - Μαχλέρας, Αθανάσιος (2015)
Κρίσιμη πτυχή της εφαρμογής της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα είναι ο προσδιορισμός του περιβαλλοντικού κόστους και οφέλους και του κόστους και οφέλους των πόρων, προκειμένου να αναπτυχθούν κατάλληλες διοικητικές δράσεις τιμολόγησης στις λεκάνες απορροής των ποταμών. Το αντικείμενο της διατριβή είναι η εκτίμηση σε νομισματικούς όρους της εξασφάλισης της οικιακής παροχής νερού και της οικολογικής απορροής, που εξασφαλίζει την περιβαλλοντική ποιότητα, υπό τις παρούσες αλλά και τις αναμενόμενες συνθήκες έλλειψης των υδάτινων πόρων. Η προσέγγιση της αξιολόγησης περιλαμβάνει την εφαρμογή συνδυαστικής χρήσης της εξαρτημένης αξιολόγησης και του πειράματος επιλογής στη νήσο Λέσβο και το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.. Η διατριβή περιλαμβάνει συμπεράσματα για την καταλληλότητα εφαρμογής των μεθόδων οικονομικής αξιολόγησης στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.