Δικτύωση εταίρων στην περιβαλλοντική διαχείριση: η περίπτωση του τουρισμού - Χατζηαντωνίου, Μαρία (2015)
Η παρούσα διατριβή αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης και συστηματικής ανάλυσης των Δικτύων Κοινωνικών Εταίρων που εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στη διαχείριση του περιβάλλοντος (ΠεΔΚΕ). Ως υποδείγματα μελέτης επιλέχθηκαν εννέα Δίκτυα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και περιλαμβάνουν στα προγράμματα δράσης τους –άμεσους ή έμμεσους- στόχους περιβαλλοντικής διαχείρισης. Βασικός στόχος της έρευνας αυτής είναι η κατανόηση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας τέτοιων Περιβαλλοντικών Συνεργασιών, του τρόπου που αντιλαμβάνονται έννοιες όπως η διαχείριση του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα και του τρόπου που επιλέγουν να δράσουν για την προστασια του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία θεωρίας ανάλυσης τέτοιων μηχανισμών και η διερεύνηση του κατά πόσον τέτοιες δομές μπορούν να αποτελέσουν μηχανισμούς διάδοσης και εφαρμογής βιώσιμων συμπεριφορών. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στηρίχθηκε σε μεθόδους και εργαλεία ποιοτικής έρευνας και εμπειρικής ανάλυσης, καθώς το μελετούμενο φαινόμενο της Δικτύωσης Κοινωνικών Εταίρων γύρω από το περιβαλλον αποτελεί ένα σχετικά νέο και λίγο μελετημένο φαινόμενο. Τα υπάρχοντα κενά στη βιβλιογραφία καθοδήγησαν τη διατύπωση ερευνητέων ερωτημάτων, τα οποία αναλύθηκαν και προσεγγίστηκαν μέσα απο τη συγκριτική ανάλυση των επιλεγμένων υποδειγμάτων μελέτης. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της παραπάνω μεθοδολογίας είναι: 1ον : η αναγνώριση συγκεκριμένων παραγόντων που ορίζουν βασικά σημεία των ΠεΔΚΕ, και που επιτρέπουν την κατάταξή τους σε κατηγορίες. 2ον : η ανάπτυξη ενός γενικού θεωρητικού μοντέλου οργάνωσης των ΠεΔΚΕ. 3ον :η καταγραφή των τρόπων δραστηριοποίησης των ΠεΔΚΕ στο πεδίο της περιβαλλοντικής και βιώσιμης διαχείρισης και των αποτελεσμάτων της. 4ον :η καταγραφή των παραγόντων που εμπλέκονται στην επιτυχή (ή ανεπιτυχή) υλοποίηση δράσεων για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα και η σύνδεσή τους με δομικά και λειτουργικά στοιχεία των Δικτύων αυτών. 5ον :η καταγραφή των εργαλείων περιβαλλοντικής πολιτικής που επιλέγουν τα εν λόγω Δίκτυα για την υλοποίηση στόχων περιβαλλοντικής ή βιώσιμης διαχείρισης.