Η επίπτωση του κοινωνικού κεφαλαίου στην αποτελεσματικότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής και η διερεύνηση της ελληνικής περίπτωσης - Τζόουνς, Νικολέτα (2015)
Η αποτυχία μέτρων περιβαλλοντικής πολιτικής μπορεί να αποδοθεί στην παράβλεψη, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, των περιστάσεων και των ιδιομορφιών της κοινωνίας στην οποία εφαρμόστηκαν. Η παρούσα διδακτορική διατριβή θέτει ως στόχο της να μετασχηματίσει την απόφανση αυτού του είδους σε επιστημονικό ισχυρισμό και να το διερευνήσει ως υπόθεση εργασίας. Ειδικότερα, η διατριβή εισάγει τη θεωρία του κοινωνικού κεφαλαίου σε ένα θεωρητικό υπόδειγμα ολοκληρωμένης ανάλυσης περιβαλλοντικής πολιτικής. Μέσα από τη δημιουργία του θεωρητικού υποδείγματος η διατριβή στοχεύει να εμβαθύνει στις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ δομικών και γνωστικών στοιχείων του κοινωνικού συστήματος και του επιπέδου αποτελεσματικότητας της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων εστιάζοντας σε τρία βασικά ζητήματα. Αρχικά στον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό κεφάλαιο επηρεάζει την περιβαλλοντική συμπεριφορά. Δεύτερον, στις διαφορετικές απαιτήσεις κοινωνικού κεφαλαίου που εμφανίζονται σε επιμέρους κατηγορίες εργαλείων περιβαλλοντικής πολιτικής και τρίτον, στη χρησιμοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου ως επεξηγηματική μεταβλητή για τις υποκειμενικά αντιλαμβανόμενες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή συγκεκριμένων πλαισίων περιβαλλοντικής πολιτικής. Τα θεωρητικά αυτά συμπεράσματα εξετάζονται και επαληθεύονται μέσα μια κοινωνική έρευνα η οποία εξετάζει εναλλακτικές πολιτικές διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τα νοικοκυριά στην περιοχή της Μυτιλήνης και την επίπτωση του κοινωνικού κεφαλαίου στην αποτελεσματικότητά τους.