Τηλεπισκόπηση, τεχνητή νοημοσύνη και συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών στην εκτίμηση κινδύνου δασικών πυρκαγιών - Βασιλάκος, Χρήστος (2015)
Ο βασικός στόχος της παρούσας διατριβής είναι η ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού συστήματος ποσοτικής εκτίμησης κινδύνου έναρξης δασικών πυρκαγιών. Το πεδίο εφαρμογής είναι το νησί της Λέσβου. Το κύριο αποτέλεσμα του συστήματος εκτίμησης κινδύνου είναι ο Δείκτης Κινδύνου Έναρξης Πυρκαγιάς (ΔΚΕΠ) ο οποίος βασίζεται σε τρεις άλλους δείκτες: το Μετεωρολογικό Δείκτη Κινδύνου (ΜΔΚ), το Βλαστητικό Δείκτη Κινδύνου (ΒΔΚ) και τον Κοινωνικο-Οικονομικό Δείκτη Κινδύνου (ΚΟΔΚ) οι οποίοι είναι δυναμικοί, δηλαδή μεταβάλλονται στο χρόνο και το χώρο. Η σχέση μεταξύ εμφάνισης της φωτιάς και των παραμέτρων-μεταβλητών που ενσωματώνονται στους παραπάνω δείκτες βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και μοντελοποιήθηκε µε τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, και πιο συγκεκριμένα των τεχνητών νευρωνικών δικτύων (ΤΝΔ). Για να εκτιμηθεί ο βαθμός επίδρασης των παραμέτρων χρησιμοποιήθηκαν 3 μέθοδοι ανάλυσης ευαισθησίας ΤΝΔ και δύο μέθοδοι συσχετισμού δεδομένων στις οποίες η σημαντικότητα των μεταβλητών ερμηνεύεται μέσω των συντελεστών που υπολογίζονται.