Balanced port performance analysis: port users and service providers interactions, generation of relationships, and measurement of perceived value - Βιτσούνης, Θωμάς - Κωνσταντίνος (2015)
Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η μελέτη και εις βάθος κατανόηση της προσληφθείσας αξίας των χρηστών λιμενικών υπηρεσιών. Τα επιμέρους ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η παρούσα μελέτη είναι: Πως μπορεί να μετρηθεί η προσληφθείσα αξία των χρηστών των λιμένων; Που δημιουργείται η προσληφθείσα αξία των χρηστών των λιμένων; Ποιες είναι οι στρατηγικές των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσληφθείσας αξίας των πελατών τους; Ποιες οι στρατηγικές των χρηστών λιμενικών υπηρεσιών με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσληφθείσας τους αξίας; Πως μπορούν οι λιμενικές αρχές να διευκολύνουν την συν-δημιουργία αξίας μεταξύ των μελών της λιμενικής κοινότητας; Τι δημιουργεί προσληφθείσα αξία για τους χρήστες των λιμένων; και, Τι επηρεάζει και σε ποιο βαθμό τη προσληφθείσα αξία των χρηστών των λιμένων; Για να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, η παρούσα διδακτορική διατριβή προχωρά στο σχεδιασμό και εφαρμογή μια νέας μεθοδολογίας. Βασικά συστατικά της είναι η αναγνώριση των αλληλεπιδράσεων και των σχέσεων των χρηστών και παρόχων λιμενικών υπηρεσιών, η αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν την προσληφθείσα αξία των χρηστών καθώς και η μέτρηση της βαρύτητάς τους. Η έρευνα επικεντρώνεται στα εμπορευματοκιβώτια, πραγματοποιήθηκε σε τρία διαδοχικά στάδια και συνδυάζει ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων. Τα δύο πρώτα στάδια αφορούν ποιοτική ανάλυση μέσω μελέτης περιπτώσεων και η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω 18 ημι-δομημένων συνεντεύξεων με χρήστες και παρόχους λιμενικών υπηρεσιών σε ένα διεθνές δείγμα λιμένων (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Αμβέρσα, Μπριζ). Το τρίτο στάδιο της έρευνας, αφορά ποσοτική ανάλυση και η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε από πέντε (5) διεθνείς λιμένες (Πειραιάς, Αμβέρσα, Μπριζ, Ρότερνταμ, Αμβούργο). Η προσληφθείσα αξία των χρηστών των λιμένων εξετάστηκε ως ένα πολυδιάστατο (multidimensional) μοντέλο διαμορφωτικής δομής (formative construct) με την μέθοδο των Μερικών Ελαχίστων Τετραγώνων (Partial Least Squares). Η παρούσα μελέτη αναγνωρίζει, καταγράφει και αναλύει τις αλληλεπιδράσεις των μελών της λιμενικής κοινότητας. Προχωρά στην δημιουργία δύο διαφορετικών λιμενικών δομών οι οποίες ανταποκρίνονται σε δυο διακριτές καταστάσεις: Η πρώτη αφορά την ύπαρξη ενός αφιερωμένου τερματικού σταθμού ενώ η δεύτερη ενός τερματικού σταθμού κοινής χρήσης. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της λιμενικής κοινότητας είναι λειτουργικές (operational) και εμπορικές (commercial) ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και ‘εσωτερικές’ αλληλεπιδράσεις που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ θυγατρικών εταιριών. Οι αλληλεπιδράσεις επίσης, είναι είτε άμεσες είτε έμμεσες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η προσληφθείσα αξία των χρηστών των λιμένων επηρεάζεται από τις λειτουργικές και εμπορικές τους αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη της λιμενικής κοινότητας και τα δομικά χαρακτηριστικά του λιμανιού. Παράλληλα μεταξύ των μελών της λιμενικής κοινότητας υπάρχει ένα πλήθος αλληλεπιδράσεων υβριδικής μορφής, οι οποίες αναγνωρίζονται και αναλύονται. Εντός των λιμενικών δομών είναι διακριτή η ύπαρξη “καναλιών εσωτερικών μεταφορών” όπου ένα εμπορευματοκιβώτιο φτάνει στον τελικό του προορισμό μέσω αλληλεπιδράσεων, μόνο θυγατρικών μεταξύ τους, εταιριών. To πως επιδρούν οι διαφορετικές μορφές αλληλεπίδρασης στην προσληφθείσα αξία των χρηστών των λιμένων αποτελεί επίσης θέμα εκτεταμένης ανάλυσης.