Development of hybrid models of teenagers’ travel patterns to school and to after-school activities - Καμαργιάννη, Μαρία (2015)
Στόχος της συγκεκριμένης διατριβής είναι να διερευνήσει και να ποσοτικοποιήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορική συμπεριφορά των εφήβων (12 έως 18 ετών). Αρχικά αναλύονται οι δραστηριότητές τους, η χρήση χρόνου κατά τις σχολικές ημέρες και το σαββατοκύριακο και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες μετακίνησείς τους. Καθώς οι έφηβοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (ΣΚΔ), αναλύονται περαιτέρω οι λόγοι που τις χρησιμοποιούν, οι δραστηριότητες που εκτελούν μέσω αυτών και το πως η χρήση ΣΚΔ επηρεάζει τον αριθμό των μετακινήσεών που πραγματοποιούν για κοινωνικούς σκοπούς. Στη συνέχεια διερευνάται το πως το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζει τη λήψη απόφασης και παρουσιάζεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο που ενσωματώνει την επιρροή του κοινωνικού περιβάλλοντος στα υβριδικά πρότυπα επιλογής. Η μεθοδολογία χρησιμοποιείται για να ποσοτικοποιηθεί το πώς η μεταφορική συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει τις αντιλήψεις των εφήβων για την ενεργητική μετακίνηση (περπάτημα, ποδήλατο) και την επιλογή μέσου μεταφοράς για τη μετακίνησή τους στο σχολείο. Επίσης, η διατριβή διερευνά το πως οι έφηβοι αντιλαμβάνοται τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου και πώς κάποια από αυτά λειτουργούν ως εμπόδια για την επιλογή ενεργητικής μετακίνησης. Με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφόρησης κωδικοποιούνται τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου της διαδρομής των μαθητών από το σπίτι τους στο σχολείο και στη συνέχεια μελετάται το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την αντίληψη των μαθητών για τον περιβάλλοντα χώρο και την επιλογή μέσου μεταφοράς για το σχολείο. Συγκεκριμένα αναπτύσονται υβριδικά πρότυπα επιλογής με λανθάνουσες μεταβλητές για μία αστική, μία επαρχιακή και μία νησιωτική περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν οι ομοιώτητες και οι διαφορές για την επιλογή μέσου μεταφοράς σε διάφορα αστικά περιβάλλοντα. Για τις αναλύσεις και την εκτίμηση των προτύπων χρησιμοποιούνται δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν απευθείας από εφήβους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το δείγμα από την Ελλάδα αποτελείται από 3.293 εφήβους, ενώ της Κύπρου από 10.093 (21% του εφηβικού πληθυσμού της χώρας). Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών και εκστρατειών που ως στόχο έχουν την προώθηση της ενεργητικής μετακίνησης και την αύξηση της περιβαλοντολογικής ευαισθησίας των εφήβων, συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν και κατά την ενήλικη ζωή τους.