Ηλεκτρονικές λιμενικές υπηρεσίες: πλαίσιο αξιολόγησης ηλεκτρονικών λιμενικών υπηρεσιών - Μαριάνος, Νικόλαος (2015)
Στο σύγχρονο ταχέως μεταβαλλόμενο λιμενικό περιβάλλον, η ευελιξία και η καινοτομία είναι απαραίτητες για την επιβίωση, ενώ ευνοείται η ενσωμάτωση ΤΠΕ και η παροχή ηλεκτρονικών λιμενικών υπηρεσιών από τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων. Η παρούσα έρευνα στοχεύει στην ανάπτυξη μίας μεθοδολογίας αξιολόγησης η οποία να είναι σε θέση να αξιολογήσει ηλεκτρονικές λιμενικές υπηρεσίες με μη συγκρίσιμα χαρατηριστικά με παράλληλη ενσωμάτωση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υλοποίηση και λειτουργία τους. Μέσα από τη συγκριτική ανάλυση των δυνητικά κατάλληλων µεθόδων αξιολόγησης πραγματοποιηθήκε η τεκµηριωµένη επιλογή α) ενός συνδυασμού των AHP, QFD και SF ως καταλληλότερης µεθόδου για την αξιολόγηση ηλεκτρονικών λιμενικών υπηρεσιών που καλείται να επιλέξει ένας τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων προς υλοποίηση και β) της BSC ως καταλληλότερης µεθόδου για την αξιολόγηση ηλεκτρονικών λιμενικών υπηρεσιών μετά την υλοποίησή τους. Η εφαρμογή του μεθοδολογικού πλαισίου πραγματοποιείται, μέσω μελέτης περίπτωσης στο Σ.ΕΜΠΟ. του ΟΛΠ.Μέσα από την εξέταση των αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ότι η αξιολόγηση πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικών λιμενικών υπηρεσιών στη λιμενική βιομηχανία επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων και πρέπει να εξετάζεται ακολουθώντας μία επεξηγηματική προσέγγιση. Το προσφερόμενο πλαίσιο αξιολόγησης καθώς και η ανάλυση του εξεταζόμενου προβλήματος με τον εντοπισμό και την εξέταση των παραγόντων που επηρεάζουν τη λήψη απόφασης, αποτελούν τη συµβολή των αποτελεσµάτων της παρούσας έρευνας.