Methodological framework, analysis, development and creation of design support environments of adaptive systems - Βλαχογιάννης, Ευάγγελος (2015)
Η προβληματική περιοχή της διδακτορικής διατριβής προκύπτει από τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ενσωμάτωσης των επιτευγμάτων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Δεδομένου ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της αναδυόμενης ψηφιακής κοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα τη γνωστική και πληροφοριακή υπερφόρτωση του χρήστη, εξουσιοδοτούμενοι πράκτορες επιστρατεύονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το τεχνολογικό επίτευγμα που αποτελεί το κύριο αίτιο μιας τέτοιας πολυπλοκότητας είναι ο παγκόσμιος Ιστός (WWW), ο οποίος θεωρείται, πλέον, όχι απλά μια υπηρεσία αλλά μια βάση ενός τεράστιου αριθμού υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων Ιστού (ΠΣΙ). Ο παγκόσμιος Ιστός παρουσιάζει κάποια χαρισματικά χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεται η γρήγορη εξάπλωσή του. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κληρονομούνται από τα ΠΣΙ. Από την άλλη μεριά, τα ΠΣΙ είναι συστήματα που απευθύνονται σε μεγαλύτερο και ποικιλότερο κοινό καθώς και τρόπους πρόσβασης. Κατά τη σχεδίαση τέτοιων πολύπλοκων αλληλεπιδραστικών συστημάτων, η έννοια της «προσαρμοστικότητας», η κεντρική έννοια της διατριβής, αποδεικνύεται να είναι το χαρακτηριστικό/ιδιότητα κλειδί. Η απαίτηση για προσαρμοστικά συστήματα καθίσταται περισσότερο επιτακτική στην περίπτωση των ανθρώπων με αναπηρίες (ΑμεΑ) ή/και γενικότερα κατά την αλληλεπίδραση κάτω από αποκλίνοντα περιβάλλοντα - ανάγκες. Ακόμη και αν μέχρι σήμερα η έρευνα στα σχετικά επιστημονικά πεδία έχει παράσχει πολλές αρχές, τεχνικές και εργαλεία που καθιστούν δυνατή, σε ένα βαθμό, την προσαρμοστικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του παγκόσμιου ιστού, αναγνωρίστηκε η έλλειψη κάποιου πλαισίου αναφοράς το οποίο θα μπορούσε να ενσωματώσει αποδοτικά τα προαναφερθέντα.