Σημασίες ενός ασήμαντου χώρου: χωροποίηση κοινωνικών σχέσεων στις εξωοικιακές τουαλέτες της Θεσσαλονίκης - Κυρατσού, Ελένη (2015)
Mε βασικό στόχο την ανάδειξη των χωρικών διαστάσεων του πολιτισμού και των κοινωνικών διαστάσεων του χώρου, η διδακτορική διατριβή εστιάζει στην κατάσταση και στα χαρακτηριστικά των εξωοικιακών τουαλετών στη Θεσσαλονίκη του 2008 όπως και στις σημασίες που λαμβάνουν για τους κατοίκους της. Επιχειρώντας μία συνομιλία της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της αρχιτεκτονικής, ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της ανθρωπολογίας του χώρου με θεωρητικά πλαίσια τη μελέτη των χωρικών διαστάσεων του φύλου και της σεξουαλικότητας, τη μελέτη των χωρικών τεχνικών εξουσίας καθώς και τη μελέτη του χώρου ως υλικού πολιτισμού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2006 και για δύο περίπου έτη και περιελάμβανε βιβλιογραφική έρευνα, επιτόπια παρατήρηση σε εξωοικιακές τουαλέτες της Θεσσαλονίκης, και συνεντεύξεις με χρήστες, κατασκευαστές και διαχειριστές τους.Στη διατριβή, η αρχιτεκτονική των εξωοικιακών τουαλετών στον αστικό χώρο, οι διαδικασίες παροχής και διαχείρισης τους, οι κυρίαρχοι χωρικοί κανόνες συμπεριφοράς, και παράλληλα οι εμπειρίες, οι συνήθειες και οι πρακτικές τουαλέτας κατοίκων κατά την παραμονή τους στον εξωοικιακό χώρο στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ανάδειξη και ανάλυση κυρίαρχων χωροποιημένων αντιλήψεων, νοοτροπιών και κοινωνικών σχέσεων. Έτσι, αποκαλύπτονται ιδέες για το ανθρώπινο σώμα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την εθνική ταυτότητα, το δημόσιο χαρακτήρα του αστικού χώρου, την οικολογία, την κατανάλωση, την πολιτική ή την οικονομία που χωροποιούνται σε συγκεκριμένες διαχειρίσεις των απεκκρίσεων του ανθρώπινου σώματος. Η συνολική πορεία της εργασίας, αναδεικνύει ότι σημαντικά κοινωνικά νοήματα και πολιτισμικές αντιλήψεις μπορούν να εξερευνηθούν και να αναλυθούν σε ένα χώρο γενικά δεδομένο ή αγνοημένο. Αγνοημένο και από τη συστηματική κοινωνική, ιστορική και χωρική ακαδημαϊκή μελέτη, παρόλο που η διερεύνηση του εισχωρεί χαρακτηριστικά στις διαδικασίες του χωρικού σχεδιασμού και της κοινωνικής οργάνωσης από τη μία, και από την άλλη στην πολιτισμική κατασκευή της κοινωνικής και της υλικής (σωματικής) πλευράς του ανθρώπου. Παρουσιάζει ότι οι χωρικές διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή, στην ερμηνεία και στη διαχείριση της κοινωνικής πραγματικότητας. Ένας ασήμαντος χώρος μπορεί να κρύβει αμέτρητες σημασίες, και ειδικότερα στις εξωοικιακές τουαλέτες στη Θεσσαλονίκη χωροποιούνται συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις και πολιτισμικές αντιλήψεις, καθορίζοντας άμεσα την αστική πραγματικότητα.