Η σχέση των μεταπτυχιακών σπουδών με την αγορά εργασίας: η μελέτη των απόφοιτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Σαρβανάκη, Βασιλική (2015)
Η παρούσα έρευνα μελετά την επίδραση των μεταπτυχιακών σπουδών στην παιδαγωγική, προσωπική, οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εργασία ξεκινά με το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά στην επίδραση της εκπαίδευσης, τόσο με τη μορφή μεταπτυχιακών σπουδών, όσο και με μη τυπικές μορφές, στις συνιστώσες της συνολικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζεται η σχέση ανάπτυξης και εκπαίδευσης, η σχέση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο, οι μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και η ανάπτυξη του/της εκπαιδευτικού και τα κίνητρα του για μεταπτυχιακές σπουδές. Έπειτα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας που αφορούν στη συμβολή των μεταπτυχιακών σπουδών στην παιδαγωγική, προσωπική, οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάζουν τους/τις εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να πιστεύουν ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές συνέβαλαν ουσιαστικά στην παιδαγωγική τους ανάπτυξη, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και δίνοντας τους τα απαιτούμενα εφόδια για να χρησιμοποιήσουν καινοτόμες διδακτικές μεθόδους, να νιώσουν πιο ασφαλείς με τις γνώσεις τους και να προσεγγίσουν πιο αποτελεσματικά τους/τις μαθητές/ριες. Ωστόσο, δεν δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ούτε από την επίδραση των μεταπτυχιακών τους σπουδών στην οικονομική τους εξέλιξη, καθώς δεν τους εξασφάλισαν καλύτερες οικονομικές απολαβές, αλλά ούτε και από την επίδραση των μεταπτυχιακών τους σπουδών στην κοινωνική τους εξέλιξη. Όμως, δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από το βαθμό επίδρασης των μεταπτυχιακών τους σπουδών στην προσωπική τους εξέλιξη, καθώς απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους, αλλά και στην επαγγελματική τους εξέλιξη, καθώς δηλώνουν οτι έγιναν πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί στην εργασία τους μετά τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.