Rene Goscinny: η πρόσληψη του έργου του στην Ελλάδα και η διείσδυσή του στο ελληνικό σχολείο - Μίσιου, Μαριάννα (2015)
Η διατριβή πραγματεύεται το έργο του Ρενέ Γκοσινί, του πολυγραφότατου Γάλλου συγγραφέα ιδιαίτερα γνωστού με την ιδιότητα του σεναριογράφου κόμικς. Ειδικότερα, η διατριβή μελετά πρωτίστως τα κόμικς Αστερίξ, Ιζνογκούντ, Λούκυ Λουκ, ως δημοφιλή στην Ελλάδα και με μια αδιάλειπτη παρουσία στη βιβλιόφιλη σκηνή τα τελευταία 40 χρόνια. Για λόγους που σχετίζονται με τη συνολική αποτίμηση του έργου του Γκοσίνι, μελετώνται και τα εικονογραφημένα διηγήματα της σειράς ο μικρός Νικόλας. Ο διττός στόχος είναι να αναδυθεί η λογοτεχνική αξία των σεναρίων κόμικς του Γκοσίνι και να διερευνηθεί η εκπαιδευτική τους χρήση, με προοπτική την ποκιλότροπη συμβολή τους σε μιά νέα προσέγγιση της λογοτεχνίας στη σχολική τάξη. Η εργασία διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος περιέχονται ζητήματα που αφορούν στον ορισμό και τις λειτουργείες του αντικειμένου κόμικς. Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται ανάλυση του έργου του Γκοσίνι με τα εργαλεία της λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα αναλύονται με λογοτεχνικούς όρους η πλοκή, οι χαρακτήρες και τα στερεότυπα. Παρουσιάζονται επίσης ζητήματα που άπτονται της πρόσληψης του έργου του Γκοσινί στη Ελλάδα. Καταγράφεται το έργο του, μελετάται το μεταφραστικό ζήτημα και αυτό των μετουσιώσεων του έργου σε άλλα περιβάλλοντα εκτός του αρχικού. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται σύγχρονες εκπαιδευτικές θεωρίες όπως οι πολυγραμματισμοί, οι πολυτροπικότητες, οι πολιτισμικές σπουδές, η διδακτική της λογοτεχνίας. Ακολουθεί πρόταση μελέτης των κόμικς στη σχολική τάξη ως αυτούσιων έργων, που βασίζεται στα προηγούμενα θεωρητικά πεδία. Τέλος, η πρόταση υλοποιείται σε φύλλα εργασίας.