Οι απόψεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σχολικού εγχειριδίου των φυσικών επιστημών, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής του. - Έξαρχος, Ιωάννης (2015)
Η παρούσα διατριβή κατέγραψε και ανέλυσε τις απόψεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σχολικού εγχειριδίου των Φυσικών Επιστημών, ειδικά για το κείμενο, την δομή και την εικονογράφηση, καθώς και τα κριτήρια και τη διαδικασία που θα ακολουθούσαν για την επιλογή του. Η έρευνα είναι ποσοτική με ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν σε 78 δημόσια δημοτικά σχολεία του νομού Αττικής, και απαντήθηκαν από 572 εκπαιδευτικούς και εμπλουτίζεται με ποιοτικά δεδομένα από 55 ημιδομημένες συνεντεύξεις και μια εστιασμένη συνέντευξη (focus group). Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:1) Οι εκπαιδευτικοί προτιμούν το κείμενο των Φυσικών Επιστημών να είναι όσο το δυνατό πιο απλό και κατανοητό. 2) Προτιμούν περιγραφικό αντί για εκθετικό κείμενο.3) Δυσκολεύονται στην αναγνώριση του κειμένου των Φυσικών Επιστημών ως ξεχωριστού κειμενικού είδους. 4)Προτιμούν μια παιδιάστικη γλώσσα στα κείμενα των Φυσικών επιστημών. 5) κατέχουν μια ασαφή άποψη για τη δομή του σχολικού εγχειριδίου των Φυσικών Επιστημών. 6) Τα δύο φύλα προτιμούν μια ποικιλία εικονογράφησης (ρεαλιστική και αφηρημένη-συμβολική), με τις γυναίκες εκπαιδευτικούς να την εκλαμβάνουν ως διδακτική στρατηγική για τη διδασκαλία των Φυσικών επιστημών. 7) Τα κριτήρια που προτιμούν οι εκπαιδευτικοί για να επιλέξουν ένα σχολικό εγχειρίδιο των Φυσικών Επιστημών ταυτίζονται με την κλίμακα ιεράρχησης της σπουδαιότητας των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων (εικονογράφηση, πειράματα, κείμενο, δομή). 8) τα κριτήρια επιλογής του σχολικού εγχειριδίου των Φυσικών Επιστημών, συνδέονται στενά με τη διαδικασία επιλογής και εκλαμβάνονται σε δύο άξονες, τον ατομικό και το συλλογικό. 9) Τα ατομικά κριτήρια επιλογής αλλάζουν και διαμορφώνονται σε κοινά κριτήρια επιλογής σε επίπεδο συλλόγου διδασκόντων σχολείου.τα παραπάνω έχουν επιπτώσεις τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην επιλογή του.