Η θέση του ξένου στο μύθο: το παράδειγμα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και οι διαπολιτισμικές προεκτάσεις - Δώσσας, Απόστολος (2015)
Τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα των μεταναστεύσεων έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει την ιστορία του 20ού αιώνα τόσο στις χώρες υποδοχής όσο και στις χώρες αποστολής μεταναστών. Ένα από τα αποτελέσματα των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών διαμέσου παγιωμένων εθνικών συνόρων ήταν η συγκρότηση του μετανάστη ως νέου κοινωνικού υποκειμένου με συγκεκριμένα - αν και ποίκιλλα - χαρακτηριστικά και ιδιάζουσες λειτουργίες στο εσωτερικό των σύγχρονων κοινωνιών Βάση της διαπολιτισμικής προσέγγισης αποτελεί η ειλικρινής και δίχως προκαταλήψεις επικοινωνία με τον άλλο. Αυτή η επικοινωνία για να οδηγήσει στη συνεργασία προϋποθέτει την αποδοχή του άλλου ως ισότιμου κοινωνικού συνομιλητή και τη διάθεση και δυνατότητα του άλλου να συμμετάσχει στην προσέγγιση αυτή. Για να προχωρήσουμε, ορίζουμε τις παρακάτω προϋποθέσεις ως αναγκαίες για μια διαπολιτισμική επικοινωνία δημιουργική μέσα στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας : o Διάθεση για ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις επικοινωνία με τον άλλο από τη μεριά των μελών της κοινωνίας υποδοχής o Έλεγχος της στερεοτυπικής σκέψης και αποδόμηση της αξιολογικής κατάταξης του άλλου o Διάθεση προσέγγισης μέσα από το βαθμό αυτοεκτίμησης ή την τάση ( θετική ή αρνητική) αυτοαποκλεισμού σε μια ξένη κοινωνία. Στα πλαίσια της σύγχρονης παιδαγωγικής πραγματικότητας αναπτύσσονται οι παρακάτω παιδαγωγικές προσεγγίσεις : Η «Παιδαγωγική της συνάντησης», η οποία στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας προάγει τη διαδικασία της διαπολιτισμικής ανταλλαγής και η «Παιδαγωγική των συγκρούσεων», όπου η διαπολιτισμική αγωγή, θέτει ως σκοπό της να μετέρχεται παιδαγωγικές μεθόδους εναντίον του ρατσισμού και της εχθρότητας εναντίον των ξένων. Ο μύθος, όντας το βασικό στοιχείο επικοινωνίας και έκφρασης του πολιτισμού, αποτέλεσε το παιδαγωγικό εργαλείο μέσω του οποίου διαιωνίζονταν αρχές και αξίες, σε μια προφορική διαδικασία στα πλαίσια της αυτής κοινωνίας. Μεθοδολογικά χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ανάλυσης δομών βάθους και επιφάνειας καθώς και η μέθοδος ανάλυσης περιεχομένου. Επιστήμες όπως η Διαπολιτισμική Αγωγή, αναζητούν μέσα από το μύθο τα συστατικά στοιχεία της κατανόησης του ξένου. Στη διαδικασία αναζήτησης και θεμελίωσης μορφών και περιεχομένων διαπολιτισμικής μάθησης, δύο εκδοχές κατανόησης του ξένου μελετούνται.Η πρώτη εκδοχή αφορά στην αναγκαιότητα κατανόησης των δομών και των κοινωνικών διαδικασιών κατασκευής του ξένου. Η δεύτερη εκδοχή αφορά στην προσέγγιση του ξένου, όταν αυτός είναι φορέας γνώσεων και αξιών και ως προέκταση αξιώνει ισχύ για το είναι του.