Μελέτη της οικολογίας των επικρατούντων διθύρων του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου με έμφαση στο είδος Callista chione, (Linnaeus, 1758) - Μεταξάτου, Αγγελίνα (2015)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετηθεί πιο ολοκληρωμένα η βιολογία και το περιβάλλον που ζεί η C. chione στο Αιγαίο. Η καλύτερη γνώση της βιολογίας και των χαρακτηριστικών (βιοτικών και αβιοτικών) του περιβάλλοντος εξάπλωσης της C. chione είναι αναγκαίες για μια αειφόρα διαχείριση του είδους και των παράκτιων περιοχών εξάπλωσης του. Η μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς του είδους αφενός βοηθά στην κατανόηση της επίδρασης του πληθυσμού της C. chione στην αφθονία των μικροφυκών της περιοχής αφετέρου βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των διατροφικών απαιτήσεων του στην υδατοκαλλιέργεια.