Επίδραση της καταπόνησης (στρες) και της διατροφής, στα χαρακτηριστικά αύξησης και υγείας των μεσογειακών εκτρεφόμενων ειδών ψαριών - Ιωακειμίδου, Νικολέτα (2015)
Το λαβράκι και η τσιπούρα αποτελούν είδη μεγάλης οικονομικής σημασίας στη Μεσόγειο. Η βελτιστοποίηση της αύξησης αυτών και η διατήρησή τους σε κατάσταση καλής υγείας, αποτελούν βασική επιδίωξη κατά τη συστηματική εκτροφή τους, καθώς επιδρούν άμεσα στο οικονομικό αποτέλεσμα. Σημαντικότεροι παράγοντες διαμόρφωσης αυτών των παραμέτρων είναι η καταπόνηση (στρες) και η διατροφή. Έτσι, η ακριβής γνώση των επιδράσεων της καταπόνησης και της διατροφής, στην αύξηση και την υγεία των ιχθύων, κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση καλλίτερης διαβίωσης αυτών, αλλά και μεγιστοποίησης του οικονομικού αποτελέσματος. Κατά τον τρόπο αυτό, αρχικά, εξετάστηκε η επίδραση, σε λαβράκια, πιθανόν στρεσσογόνων παραγόντων, όπως ο τρόπος δειγματοληψίας, η επιβολή υποξικών συνθηκών διαφορετικής έντασης και η εφαρμογή διαφορετικών συνδυασμών ροής νερού και διαλυμένου σε αυτό οξυγόνου. Ακολούθως, μελετήθηκε η επίδραση ορισμένων σιτηρεσίων που αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις στη διατροφή τσιπούρων, όπως σιτηρέσια που περιείχαν ανοσοενισχυτικά (νουκλεοτίδια από δομικά συστατικά ζυμών και μίγματα οργανικών οξέων μικρής οργανικής αλυσίδας), σιτηρέσια που περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις οργανικού και ανόργανου σιδήρου και σιτηρέσια στα οποία το σιτάρι, συνήθης κύρια πηγή υδατανθράκων, είχε αντικατασταθεί από σπέρματα ψυχανθών. Η εκτίμηση της αύξησης έγινε μέσω μετρήσεων της μεταβολής των μορφομετρικών χαρακτηριστικών των ιχθύων σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση τροφής. Η αξιολόγηση της υγείας τους έγινε μέσω παραμέτρων του αιμοποιητικού και του μη ειδικού ανοσοποιητικού τους συστήματος, το οποίο δραστηριοποιείται άμεσα, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας στη συνέχεια την αντίδραση του ειδικού, με το οποίο δρα συνεργικά, ακολούθως. Τα σχετικά με τους διάφορους χειρισμούς και την ποιότητα του νερού πειράματα επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι μικρότερης διάρκειας, ήπιας μορφής χειρισμοί μειώνουν τις δυσμενείς για την υγεία των ιχθύων επιδράσεις. Επιπλέον, αποκάλυψαν ότι το λαβράκι είναι είδος ανθεκτικό στις αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών και προσαρμόζεται με ευκολία σε διαφορετικές, ακόμη και υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά καταστάσεις, μετριάζοντας την αρχικά σημαντική επίδραση αυτών. Τα σχετικά με τη διατροφή πειράματα έδειξαν ότι η ενσωμάτωση στο σιτηρέσιο συστατικών ή η αντικατάσταση ορισμένων συστατικών με άλλα, απαιτεί περαιτέρω έρευνα, για την εξέρευση της κατάλληλης συγκέντρωσης αυτών στο σιτηρέσιο και της ενδεδειγμένης χρονικής διάρκειας χορήγησης αυτών στους ιχθύες.