Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους & τουρισμός: η περίπτωση της Ελλάδας - Ζενέλης, Πέτρος Δημήτριος (2015)
Η παρούσα διατριβή προσεγγίζει το θέμα της διεύρυνσης των αεροπορικών συνδέσεων των εταιρειών χαμηλού κόστους τόσο σε επίπεδα πτητικής έντασης όσο και σε αριθμό εξυπηρετούμενων προορισμών στην ελληνική επικράτεια καθώς και τα αποτελέσματα που θα έχει η εν λόγω μεγέθυνση της αεροπορικής δραστηριότητας στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αρχικά αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και η σχέση που την συνδέει με την οικονομική ανάπτυξη, την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, την τεχνολογική ανάπτυξη και το περιβάλλον καθώς και ο ρόλος που παίζει η πολιτεία στην αποτελεσματική τουριστική μεγέθυνση της ελληνικής τουριστικής δραστηριότητας. Εν συνεχεία προσδιορίζεται η σχέση που συνδέει τις αερομεταφορές και την βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας ενώ καταγράφεται και η υφιστάμενη κατάσταση των αερομεταφορών, χαμηλού κόστους και μη, στον ελλαδικό χώρο. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και η παρουσία τους στην Ελλάδα προσεγγίστηκε μέσα από τη συγκριτική μελέτη της Ρόδου και της Μαγιόρκας, δύο νησιωτικών προορισμών της Μεσογείου με κοινά χαρακτηριστικά αλλά και με σημαντικές διαφορές ως προς τα επίπεδα τουριστικής ανάπτυξης. Τα μεγέθη πτητικής δραστηριότητας των LCCs προς τους δύο υπό μελέτη προορισμούς παρουσιάζουν δομικές διαφορές οι οποίες προέρχονται κυρίως από την εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών αναπτυξιακής δραστηριότητας. Μέσα από την ανάλυση των πρωτοβουλιών τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων νήσων προέκυψαν συμπεράσματα που αφορούν στις δυνατότητες προσαρμογής και εφαρμογής αντίστοιχων πολιτικών ανάπτυξης τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς έτσι ώστε να επιτευχθεί περιορισμός των φαινομένων εποχικότητας και μεγέθυνση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης.Όσον αφορά στην πρωτογενή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρούσας διατριβής, προέκυψαν σημαντικά πορίσματα που αφορούν στα αποτελέσματα που θα είχε η διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων LCCs στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συγκεκριμένα για τους Έλληνες, παρότι γνωρίζουν τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και τις επιχειρησιακές τους διαφορές σε σχέση με τους συμβατικούς αερομεταφορείς, οι εν λόγω εταιρείες δεν αποτελούν πρώτη τους επιλογή κυρίως γιατί στην Ελλάδα επιχειρεί περιορισμένος αριθμός LCCs. Σποραδικές προσπάθειες προς την βελτίωση της κατάστασης και την προσέλκυση νέων LCCs γίνονται τον τελευταίο καιρό με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έναρξη πτήσεων της Ryanair προς τρεις ελληνικούς περιφερειακούς προορισμούς. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας, προέκυψε ότι οι ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν μέρος του ποσού που εξοικονομούν από ένα φθηνότερο ναύλο στον τελικό προορισμό γεγονός που καταδεικνύει το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται ότι μπορεί να έχει η διεύρυνση των πτήσεων LCCs προς ελληνικούς προορισμούς τόσο σε απόλυτα μεγέθη επισκεπτών όσο και σε δείκτες της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.