Διαχείριση τουριστικού προορισμού με την υποστήριξη ποσοτικών υποδειγμάτων αξιολόγησης & πρόβλεψης βιωσιμότητας - Γλύπτου, Κυριακή (2015)
Στο κάλεσμα της διεθνούς ακαδημαϊκής και θεσμικής κοινότητας για ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων σε υποστήριξη της πολύπλοκης διαδικασίας Διαχείρισης ενός Τουριστικού Προορισμού, η επίτευξη συστημικής βιωσιμότητας αποκτά διττή σημασία. Αφενός, διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των τοπικών κοινωνιών και την ποιότητα του περιβάλλοντος υποδοχής και αφετέρου, αποτελεί στρατηγική αξιοποίησης των ειδοποιών στοιχείων που συνθέτουν την χαρακτηριστική ταυτότητα ενός προορισμού και διαφοροποιούν την τουριστική εμπειρία σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.Η παρούσα διατριβή αναπτύσσεται σε απόκριση της διεγνωσμένης βιβλιογραφικά ανάγκης για ανάπτυξη επιχειρησιακών μεθοδολογικών πλαισίων και εργαλείων σχεδιασμού και υποστήριξης της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Διαχείρισης Προορισμού και Τοπικής Ανάπτυξης. Το προτεινόμενο πλαίσιο Αξιολόγησης Τουριστικής Βιωσιμότητας (ΑΤΒ) βασίζεται στις αρχές της Επιστήμης της Βιωσιμότητας (συστημικότητα, δυναμική και προοπτική) συνδυάζοντας μια σειρά από διαθέσιμες προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές. Η λειτουργική του προσαρμογή ως εργαλείο ποσοτικής καταγραφής, παρακολούθησης και πρόβλεψης των επαγωγικών μεταβολών που συνεπάγεται η ενεργοποίηση του τουριστικού φαινομένου στην ποιότητα του ανθρωπογενούς και φυσικού συστήματος ενός προορισμού, υποστηρίζει περαιτέρω την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου συνεχούς αξιολόγησης της βιωσιμότητας ενός προορισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η χρησιμότητά του ΑΤΒ εδράζεται στην αντικειμενική ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ενός προορισμού, αλλά κυρίως στον έγκαιρο εντοπισμό αδυναμιών και πιθανών κινδύνων που χρήζουν στοχευμένης και αποτελεσματικής πολιτικής απόκρισης. Ο έλεγχος αξιοπιστίας του προτεινόμενου μεθοδολογικού πλαισίου πραγματοποιείται μέσα από δύο αυτόνομες, πλην άκρως συμπληρωματικές εφαρμογές. Η πρώτη αφορά στη συγκριτική αξιολόγηση 11 Μεσογειακών προορισμών διαφορετικής τυπολογίας τουριστικού προϊόντος προκειμένου να διερευνηθεί η ικανότητα γενικευμένης διαχωρικής εφαρμογής του. Κατά τη δεύτερη εφαρμογή, το εργαλείο υιοθετεί τη μεθοδολογική προσέγγιση ανάλυσης χρονοσειρών και οικονομετρικής ανάλυσης προκειμένου να επεκταθεί δυναμικά ενσωματώνοντας επιμέρους τη διάσταση του χρόνου. Στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής, είναι η καταγραφή των διαχρονικών προτύπων και τάσεων μεταβολής της τουριστικής βιωσιμότητας της Ελλάδας για την περίοδο 1988-2011 και η χρονική προβολή τους με στόχο την κατάστρωση μελλοντικών προβλέψεών της.