Επιχειρηματικότητα και στρατηγικές διάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών - κτηνοτροφικών προϊόντων - Ζαρίδης, Απόστολος (2015)
Η εκκίνηση δόθηκε με την επιθυμία μας να ερευνήσουμε την ελληνική αγορά μεταποίησης πρωτογενών προϊόντων του αγροτικού τομέα.Εξ αρχής, με την ενασχόληση μας με τη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία διαπιστώσαμε την ύπαρξη ελλείμματος σε αυτή, όσον αφορά στην εξέταση του περιβάλλοντος της οντότητας που επιθυμούσαμε να εξετάσουμε.Διαπιστώθηκε ερευνητικό έλλειμμα και αντίστοιχο βιβλιογραφικό λόγω του γεγονότος ότι έως σήμερα δεν εξετάζεται το συγκεκριμένο είδος της αγοράς, αλλά και ο τρόπος δράσης και αντίδρασης των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτήν, δηλαδή το είδος των στρατηγικών που ακολουθούνται εντός του συγκεκριμένου πλαισίου αγοράς. Συγκεκριμένα, η εξεταζόμενη οντότητα είναι η μικρομεσαία επιχείρηση και ο επιχειρηματίας του ελληνικού κλάδου μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.Η έρευνα μας κατεύθυνε να αντιμετωπίσουμε, αντιληφθούμε και προσδιορίσουμε την ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς, στην οποία δρα και αναπτύσσεται η συγκεκριμένη οντότητα και μας οδήγησε να προβούμε στη διαπίστωση ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο περιβάλλον, του οποίου τα χαρακτηριστικά της αγοραίας ζώσας υπόστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ελληνικού κλάδου μας βοήθησαν στην αντίληψη των βασικών ιδιοτήτων της εν λόγω αγοραίας πραγματικότητας. Πρόκειται για την πολυδιάσπαση της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς και την ύπαρξη μίας πολυδιάστατης ελληνικής αγοραίας πραγματικότητας.Στη βάση αυτής της διαδικασίας αναπτύσσουμε ένα θεωρητικό μόρφωμα – μοντέλο, το οποίο επιχειρεί να ερμηνεύσει τον προσδιορισμένο τρόπο δράσης και αντίδρασης των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο αγοραίο περιβάλλον και το οποίο ονομάζουμε “Αγχέμαχος επιχειρηματικότητα”.