Ποιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης: αξιολόγηση, μέτρηση και σχέση με τα χαρακτηριστικά των εταιριών - Τάσιος, Στέργιος (2015)
H παρούσα μελέτη εξετάζει την ποιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη σχέση της με τα χαρακτηριστικά των εταιριών. Στο πρώτο μέρος προσεγγίζονται οι βασικές έννοιες και θεωρίες της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και οι μέθοδοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ποιότητας των χρηματοοικονομικών αναφορών. Στο δεύτερο μέρος διερευνώνται, οι αντιλήψεις ως προς τα ζητήματα της ποιότητας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δυο εκ των βασικότερων χρηστών των οικονομικών αναφορών των επιχειρήσεων, των ορκωτών ελεγκτών - λογιστών και των χρηματοοικονομικών αναλυτών. Στο τρίτο μέρος εξετάζονται οι γνωστοποιούμενες πληροφορίες, εθελοντικές και υποχρεωτικές, δείγματος εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η σχέση τους με τα χαρακτηριστικά των εταιριών.Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τόσο οι ορκωτοί ελεγκτές, όσο και οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές θεωρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χρηματοοικονομικής πληροφορίας ως σημαντικούς παράγοντες για την ποιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Όσον αφορά την ποιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων θεωρούν ότι είναι μέτρια, τόσο ως προς κάθε ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό ξεχωριστά, όσο και συνολικά. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι η οικονομική κρίση επέδρασε αρνητικά στην ποιότητα των αναφορών των επιχειρήσεων, ενώ η υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) είχε θετική επίδραση.Τα αποτελέσματα της έρευνας των γνωστοποιήσεων έδειξαν ότι οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα υποκινούνται κατά κύριο λόγο από την ανάγκη συμμόρφωσης με τις επιταγές της νομοθεσίας. Ειδικότερα, το μέσο επίπεδο συμμόρφωσης με τα επιλεχθέντα υποχρεωτικά στοιχεία ανήλθε σε 86,97%, ενώ το μέσο επίπεδο εθελοντικής γνωστοποίησης ήταν χαμηλό και ανήλθε σε 22,99%. Ως προς τη σχέση των γνωστοποιήσεων με τα χαρακτηριστικά των εταιριών διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντικές γνωστοποιήσεις σχετίζονται σημαντικά με το μέγεθος κάθε εταιρίας και τον τύπο της ελεγκτικής εταιρίας. Από την άλλη πλευρά, οι υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις διαπιστώθηκε ότι σχετίζονται σημαντικά με τον τύπο της ελεγκτικής εταιρίας, τη ρευστότητα και την ταύτιση των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.