Ανάπτυξη καινοτομικών δράσεων στο χώρο της πληροφορικής και της τηλεματικής στο Β. Αιγαίο - Καρδάτος, Γιώργος (2015)
Αυτή η διατριβή ερευνά τους καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες από τις επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου. Ο κύριος στόχος είναι να αναδειχθούν τα 'χαρακτηριστικά' των καινοτόμων επιχειρήσεων που τις διαφοροποιούν από τις μη καινοτόμες. Εξετάζεται ακόμα αν διαφορετικοί κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας έχουν διαφορετικούς παράγοντες πρόβλεψης της καινοτομίας. Διερευνάται το θεωρητικό και το εννοιολογικό πλαίσιο ανάπτυξης της καινοτομίας ως πολύπλευρο φαινόμενο. Αναλύονται τα χωρικά μοντέλα καινοτομίας και εξετάζεται το φαινόμενο της καινοτομίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Β. Αιγαίο. Ενα δείγμα 51 επιχειρήσεων που αντιστοιχεί στο 18,82% του συνολικού πληθυσμού συμμετέχει στην έρευνα. Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων δίνονται διαμέσου της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου παρουσία του ερευνητή αλλά και με συνέντευξη. Στη συνέχεια γίνεται στατιστική ανάλυση των δεδομένων από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, με τη χρήση ποικίλων στατιστικών μεθόδων. Μετά την ποσοτική ανάλυση και την τελική ταξινόμηση των καθοριστικών μεταβλητών καταλήγουμε σ' ένα σύνθετο μοντέλο των καθοριστικών παραγόντων για την καινοτομία. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στις νέες τεχνολογίες από τις επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου είναι η παρουσία σημαντικών πόρων και τεχνολογικών ικανοτήτων που βρίσκονται όχι μόνο μέσα στην ίδια την επιχείρηση αλλά και έξω απ' αυτήν, στο άμεσο τοπικό περιφερειακό της περιβάλλον. Η άποψη αυτή ανατρέπει το γραμμικό Σουμπετεριανό μοντέλο αποδεικνύοντας ότι η 'γένεση' των καινοτομικών δράσεων διευρύνεται πέρα από το εσωτερικό των επιχειρήσεων σε ένα ευρύτερο περιφερειακό χώρο. Σ' ένα πολυσύνθετο περιβάλλον οι πιθανότητες ανάπτυξης καινοτομιών είναι πολλαπλάσιες και οι διαδρομές καινοτομίας πάρα πολλές.