Το έργο του Στάμου ως πορεία μετασχηματισμού ενός διεθνούς κώδικα (field painting) σε κώδικα ερμηνείας του φωτός και του τοπίου: παιδαγωγικές εφαρμογές - Ζιώγας, Ιωάννης (2015)
Η διατριβή "Το έργο του Στάμου ως πορεία μετασχηματισμού ενός διεθνούς κώδικα (field painting) σε κώδικα ερμηνείας του φωτός και του τοπίου. Παιδαγωγικές Εφαρμογές" διερευνά τον τρόπο που το έργο του Θεόδωρου Στάμου μπορεί να ερμηνευτεί με μια προσέγγιση που αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: στην μελέτη του πλαισίου του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού (ιστορικού, πολιτικού, καλλιτεχνικού), στην διερεύνηση της σύγχρονης διάστασης της Αφηρημένης Ζωγραφικής και στην ανάδειξη της σημασίας του σώματος στην δημιουργία του εικαστικού έργου. Οι τρεις παραπάνω άξονες διερευνώνται μέσα από την στοχαστική προσέγγιση του Αντόρνο και Ντιούι και του τρόπου που η βιωματική εμπειρία σχηματίζει εικαστικά έργα και σχηματίζει μια αισθητική που υπερβαίνει το αντικείμενο και την επιφάνεια. Η διαδικασία καθορίζεται ως σωματομετρική διαδικασία. Το έργο του Θεόδωρου Στάμου εξετάζεται ως παράγωγο μιας εποχής και ταυτόχρονα μέσα από την ετερότητα που ο Στάμος αντιπροσωπεύει. Δίδεται έμφαση στα τρία στάδια ανάπτυξης της δουλειάς του με κορύφωση την παραμονή του, την τελευταία τριακονταετία σχεδόν της ζωής του στην Λευκάδα και τον τρόπο που εργάστηκε στο να μετασχηματίσει την χειρονομιακή επιφάνεια της προηγούμενης δουλειάς του σε επιφάνειες ερμηνείας του φωτός. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει ο τρόπος που το σώμα του με το πέρασμα της ηλικίας μετασχημάτιζε και την εικαστική του χειρονομία.Η μελέτη των παραπάνω εφαρμόστηκε στην ερμηνευτική προσέγγιση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής/εκπαιδευτικής διαδικασίας «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες». Η «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες» αποτελεί μια διαδικασία που ενσωματώνει την έννοια του πεδίου, της σημασίας του σώμα και τεχνικές με τους οποίους η βιωματική εμπειρία μπορεί να αποτελέσει το βασικό εννοιολογικό εργαλείο για τον σχηματισμό εικαστικής εμπειρίας και έργου.