Πάουλ Κλέε: το χρώμα και το εικαστικό σύμβολο ως στοιχεία της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές - Δελή, Ερμιόνη (2015)
Η παρούσα εργασία αναπτύσσει και προτείνει ένα οργανωμένο διδακτικό μοντέλο βασισμένο στη σκέψη και το έργο του καλλιτέχνη Πάουλ Κλέε για την εικαστική εκπαίδευση των μαθητών της μέσης βαθμίδας του Δημοτικού Σχολείου. Η παιδαγωγική-καλλιτεχνική αυτή πρόταση, που αποτελεί τον καρπό μιας προοδευτικής έρευνας δράσης σε σχολικές μονάδες της Αττικής, αξιολογεί τη δημιουργική κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων μαθητών μέσα από τις εικαστικές τέχνες. Με μεθοδολογικά εργαλεία «το χρώμα» και «το εικαστικό σύμβολο» στα παιδικά σχέδια, η εργασία αναδεικνύει το Δημοτικό Σχολείο ως ένα παιδαγωγικό πλαίσιο ελεύθερης συναισθηματικής ενδυνάμωσης, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής δράσης των μαθητών.