Η κινηματογραφική κριτική στον αθηναϊκό ημερήσιο πολιτικό τύπο - Ευσταθιάδη, Ευαγγελία (2015)
Η παρούσα μελέτη έχει ως περιεχόμενο την ανάλυση των κινηματογραφικών κριτικών που δημοσιεύτηκαν στον αθηναϊκό ημερήσιο πολιτικό τύπο και πιο συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο ν έξι 12/11/2004 ως 17/12/2004. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι, σε πρώτο επίπεδο, η ταξινόμηση και η περιγραφή της έκτασης και του χώρου που καταλαμβάνουν οι κινηματογραφικές κριτικές στις εφημερίδες που δημοσιεύονται. Από αυτό το επίπεδο μελέτης προκύπτουν κάποια στατιστικά συμπεράσματα για τα εξωτερικά μορφολογικά στοιχεία των δημοσιευμένων κριτικών τη προαναφερθείσα χρονική περίοδο. Σε δεύτερο επίπεδο, εξετάζεται ο τρόπος γραφής και το θεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν αυτές οι κριτικές. Στη συνέχεια, ως μελέτη περίπτωσης (case study) χρησιμοποιείται η ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας. Όλες οι κριτικές του αθηναϊκού ημερήσιου πολιτικού τύπου αναλύονται εκτεταμένα σε σχέση με αυτή την ταινία αλλά και με τη γενικότερη θέση τους. Τέλος, αναλύονται κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή την έρευνα για το ζήτημα της κινηματογραφικής κριτικής.