Έρευνα για τη χρήση των εφαρμογών κινούμενης εικόνας στα μουσεία των μεσογειακών χωρών - Πιτσιάβα, Ευγενία-Μαρία (2015)
Η «Έρευνα για τη χρήση των εφαρμογών κινούμενης εικόνας στα μουσεία των μεσογειακών χωρών» επιχειρεί την καταγραφή των χαρακτηριστικών των οπτικοακουστικών μέσων που χρησιμοποιούν τα μουσεία σε μια ενδεικτική γεωγραφική ζώνη, επιδιώκοντας να αποκαλύψει το πώς ορίζεται σήμερα η χρήση του οπτικοακουστικού υλικού από τα ίδια τα μουσεία, και από τι καθορίζεται και με τι συσχετίζεται αυτή. Στον πυρήνα της τοποθετείται η περίπλοκη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις εφαρμογές κινούμενης εικόνας, τις οργανωτικές επιλογές του μουσείου και την εμπειρία του επισκέπτη. Η χαρτογράφηση της χρήσης των οπτικοακουστικών εφαρμογών στα μουσεία περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή των χαρακτηριστικών, των περιεχομένων και των στόχων που υπηρετούν οι οπτικοακουστικές εφαρμογές, του τρόπου σχεδιασμού, παραγωγής και ένταξής τους στο μουσειακό περιβάλλον, σε σχέση με το χρόνο, το χώρο και το κοινό που απευθύνονται, και εν τέλει του τρόπου που όλα τα παραπάνω σχετίζονται. Η μελέτη της παράδοσης που έχει αρχίσει να δημιουργείται στον τομέα της ενσωμάτωσης της κινούμενης εικόνας στις μουσειακές δραστηριότητες έχει ως κεντρικό άξονα τη διερεύνηση της επικοινωνιακής πολιτικής που αναπτύσσουν τα μουσεία γύρω από την παρουσίαση, μετάδοση και ερμηνεία του μουσειακού υλικού μέσω των νέων τεχνολογιών, όπως και της επίδρασης που ενδεχομένως να ασκεί στη συγκρότηση της εμπειρίας του επισκέπτη. Η έρευνα για τη χρήση των εφαρμογών κινούμενης εικόνας στα μουσεία των μεσογειακών χωρών διεξήχθη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας και το Εργαστήριο Έξυπνων Πολυμέσων και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα πλαίσια Ερευνητικού Προγράμματος υπό τον ίδιο τίτλο, διήρκησε δύο χρόνια (αρχές 2006 με τέλη 2007), και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στο πρώτο στάδιο της πιλοτικής έρευνας εξετάστηκαν οι εφαρμογές κινούμενης εικόνας των ελληνικών μουσείων, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Στη δεύτερη φάση, βάσει των παρατηρήσεων που προέκυψαν από τις απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν, το ερωτηματολόγιο προσαρμόστηκε ώστε να είναι κατάλληλο για ποσοτική ανάλυση. Το νέο ερωτηματολόγιο στάλθηκε στα μουσεία της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/ και τηλεομοιότυπου, σε τρεις κύκλους επικοινωνίας, μεταφρασμένο στις αντίστοιχες γλώσσες.