Ανάλυση δομής Ad-Hoc δικτύων τύπου Bluetooth/PAN και πειραματική παρατήρηση τοπολογιών - Αποστολίδης, Ανδρέας (2015)
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας χωρίς ωστόσο να είμαστε σε θέση να κρίνουμε τα οφέλη αυτής σε βραχυπρόθεσμη βάση. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν επηρεάζει μονάχα τους αποδέκτες της νεόφερτης τεχνολογίας (καταναλωτές, χρήστες κλπ) αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς της. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην περίπτωση της τεχνολογίας Bluetooth η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στα τέλη της δεκαετίας του 90’ ωστόσο δεν είναι παρά οι μέρες οι οποίες την βρίσκουν να ανέρχεται στο τεχνολογικό πεδίο και να καταξιώνεται στις υπολήψεις των καταναλωτών αλλά και των επιστημονικών ομάδων ανάπτυξης . Η παρούσα εργασία προσπαθεί να εστιάσει πάνω στα κύρια τεχνολογικά χαρακτηριστικά του προτύπου Bluetooth και να φωτίσει ορισμένες από τις πτυχές του. Επίσης προσπαθεί να παντρέψει δυο ακόμα έννοιες που φαίνεται να συμβαδίζουν τεχνολογικά και να καθιστά η μια την άλλη αλληλένδετες. Πρόκειται φυσικά για τους όρους : Δίκτυα Προσωπικής Περιοχής (Personal Area Network, PAN) και Αδόμητα Δίκτυα (Ad – Hoc networks). Η έρευνα που κρατάτε στα χέρια σας εξηγεί πως οι τρεις αυτές τεχνολογικές έννοιες συνδυάζονται και τις αναλύει τόσο σε κοινό όσο και σε διακριτά πλαίσια. Τέλος επιχειρεί να διεισδύσει στο τομέα πρακτικής επίδοσης του προτύπου Bluetooth μέσω κάποιων πειραματικών μετρήσεων και το συγκρίνει με παλαιότερο παρεμφερές πρότυπο του οποίου η χρήση πλέον έχει αρχίσει και περιορίζεται και δεν είναι άλλο από το IrDA (Infrared Data Association ).