Δημιουργία διαδικτυακού υλικού για προβολή μουσικού περιεχομένου - Σοφάκης, Γεώργιος (2015)
Η μουσική είναι η ανθρώπινη τέχνη οργάνωσης των ήχων. Η μουσική δημιουργία αποτέλεσε σημαντική ανθρώπινη δραστηριότητα από τις πρώιμες μορφές της κοινωνικής οργάνωσης. Ιστορικά ο τρόπος εκπαίδευσης των μουσικών συναρτάτε από τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και τη θέση του μουσικού σε αυτή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί πολλές μεθοδολογίες που ασχολούνται με τον τρόπο, τους κανόνες και τις αρχές όπου πρέπει να διέπεται η μουσική εκπαίδευση για τα εκάστοτε μουσικά όργανα αλλά και γενικά για την έννοια της μουσικής και το περιεχόμενό της.Μαζί με την κοινωνική διάσταση η τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί ιστορικά σημαντικό παράγοντα για την κατασκευή των οργάνων, τη δομή της μουσικής και της μουσικής αντίληψης γενικότερα καθώς και για την εξέλιξη του τρόπου διεξαγωγής της μουσικής εκπαίδευσης. Η σημασία της τεχνολογίας διακρίνεται, για παράδειγμα, από την κατασκευή των πρώτων οργάνων στις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι την ψηφιοποίηση του ήχου στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας.Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μουσικής εκπαίδευσης και τεχνολογίας, αναλύει τις εκάστοτε μεθοδολογίες μουσικής εκπαίδευσης, περιγράφει τις αρχές και τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκπαίδευσης από απόσταση και τη κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση μουσικού περιεχομένου από τέτοια συστήματα εκπαίδευσης και προτείνει μία εφαρμογή σε μορφή ιστοτόπου (web site), για την εκμάθηση κλασσικής κιθάρας μέσω διαδικτύου, που σκοπό έχει να ενσωματώσει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που θα ανοίξουν το δρόμο για την μουσική εκπαίδευση από απόσταση και θα την κατευθύνουν σε μια νέα πορεία.