Μελέτη της δυναμικής ετεροτρόφων βακτηρίων φυτοπλαγκτού σε εύτροφες συνθήκες: ανάπτυξη μοντέλου προσομοίωσης - Φαρίδης, Ευστάθιος (2015)
Ένα μεγάλο μέρος της αναγέννησης των ανόργανων θρεπτικών αλάτων στα υδατικά οικοσυστήματα διεκπεραιώνεται από τους βακτηριακούς πληθυσμούς, που ορυκτοποιούν (mineralize) την διαλυμένη οργανική ύλη. Η έκκριση (exudation) διαλυμένων οργανικών ουσιών από τους φυτοπλαγκτονικούς οργανισμούς κατά την ανάπτυξη τους ίσως είναι σημαντική πηγή τροφοδότησης του οικοσυστήματος με θρεπτικά μέσω της ορυκτοποίησης των εκκρίσεων αυτών από τα βακτήρια. Κύρια σημασία αυτών των εκκρίσεων και της χρησιμοποίησής τους από τα βακτήρια είναι μεγαλύτερη στα εύτροφα συστήματα όπου υπάρχει μεγαλύτερη πρωτογενής παραγωγή, και κατά τη διάρκεια φυτοπλαγκτονικών εξάρσεων (bloom). Δειγματοληψίες σε δυο σταθμούς στη παράκτια περιοχή της Μυτιλήνης έγιναν και μελετήθηκε η σχέση της ανάπτυξης των ετεροτρόφων βακτηρίων με τη φυτοπλαγκτονική παραγωγή. Τέλος κατασκευάστηκε ένα μοντέλο προσομοίωσης που περιγράφει την δυναμική σχέση των ετεροτρόφων βακτηριακών πληθυσμών με το φυτοπλαγκτό σε ένα υδατικό οικοσύστημα.