Estimating the visibility of the atmosphere during industrial revolution and nowadays by analyzing paintings and photographs - Ιωαννίδου, Παναγιώτα (2015)
Οι άνθρωποι επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη από τα αρχαία χρόνια με τη χρήση φωτιάς για να επωφεληθούν στην καθημερινή τους ζωή. Δεδομένου ότι η βιομηχανική επανάσταση προκάλεσε ρύπανση εξαιτίας της καύσης των ορυκτών καυσίμων άρχισαν να είναι εμφανής, αρχικά σε τοπικό και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε παγκόσμια κλίμακα. Η συγκέντρωση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα από ανθρωπογενείς πηγές οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε μειωμένη ορατότητα.Η ποιότητα της ατμόσφαιρας κατά την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης διερευνάται με τη μελέτη σε πίνακες του Κλωντ Μονέ. Παρόλο που η κλίμακα της ρύπανσης της εποχής εκείνης αποτυπώθηκε μέσα από την αντικειμενική ματιά του καλλιτέχνη και όπως εκείνος αντιλαμβανόταν το φως και τα απέδιδε στα έργα του με τη δική του χρωματική αντίληψη, γίνεται μια προσπάθεια για διεξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό της ποιότητας του αέρα στις μέρες μας μέσα από τις φωτογραφίες, οι οποίες οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά την ίδια περίοδο και στην τοποθεσία στην οποία έγιναν οι μετρήσεις των σημαντικότερων αερίων ρύπων και ατμοσφαιρικών σωματιδίων ύλης. Η ένταση του φωτός από επεξεργασμένες φωτογραφίες συσχετίζεται με τον αριθμό των σωματιδίων, η μάζα και το SO͘₂, οι συγκεντρώσεις Ο₃. Στην τελευταία δεν υπάρχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της έντασης στο ορατό μήκος κύματος, έτσι παρατηρείται καμία συσχέτιση. Η μετρούμενη ένταση του φωτός επηρεάζεται κυρίως από τις μεταβολές του ηλιακού φωτός που φθάνει στον αισθητήρα της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής από τις διακυμάνσεις της συγκέντρωσης σωματιδίων, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε συσχέτιση. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να ωφεληθεί είτε λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στις συνθήκες φωτισμού που προκαλείται από την τροχιά της γης ή χρησιμοποιώντας μια σταθερή πηγή φωτός. Η χρήση των ίδιων ρυθμίσεων στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αποφεύγοντας τυχόν αυτόματες διορθώσεις στην εικόνα, όλη τη διάρκεια των λήψεων θα παρέχουν βελτιωμένα αποτελέσματα.