Αστική οικολογία: τάσεις και προοπτικές - Μακρυκώστας - Πυργιώτης, Ερρίκος (2015)
Στην παρούσα εργασία μελετάται ο τομέας της αστικής οικολογίας και οι σχετικές με αυτόν έννοιες και μεθοδολογίες. Θεωρώντας ως αρχή ότι το αστικό τοπίο είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα που αλληλεπιδρά και με τα υπόλοιπα οικοσυστήματα εξετάζονται η έννοια της αστικής οικολογίας ,του αστικού οικοσυστήματος, οι ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά το κλίμα το έδαφος, την υδρολογία, τη βλάστηση και την πανίδα, και οι αλληλεπιδράσεις των βιοτικών(άνθρωποι, βλάστηση, πανίδα) και αβιοτικών του παραγόντων(κλίμα, έδαφος, ύδατα). Αναλύονται επίσης οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της έρευνας πάνω στο τομέα της αστικής οικολογίας δηλαδή μοντέλα, χαρτογράφηση περιοχών, ιεράρχηση ειδών ενώ εξετάζεται και συνδυασμός με την οικολογία επαναφοράς. Παρουσιάζεται επίσης και το πρόγραμμα Dyna CLUE που προσομοιώνει τις αλλαγές χρήσεων γης.