Χρήσεις μη καλλιεργούμενων φυτών στη περιοχή της δυτικής Σάμου: καταγραφή της παραδοσιακής γνώσης και σύγκριση με τη βιβλιογραφία - Παυλή, Κωνσταντίνα-Παναγιώτα (2015)
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της παραδοσιακής γνώσης σχετικά με τις χρήσεις ορισμένων μη καλλιεργούμενων φυτών στην περιοχή της Δυτικής Σάμου. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή όπου και διεξήχθη η έρευνα εντάσσονται οι εξής κατοικήσιμοι οικισμοί-χωριά: η Καλλιθέα, οι Δρακαίοι, οι Κοσμαδαίοι, οι Νικολούδες και η Καστανιά όπου τα ευρύτερα όρια των οικισμών αυτών, ανήκουν στο δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (Νatura 2000). Επίσης, εκεί εντάσσονται και ο όρος Κερκετεύς ή Κέρκης, το μικρό και μεγάλο Σεϊτάνι, κάποια μη κατοικήσιμα τμήματα του Μαραθοκάμπου καθώς και το δάσος της Λέκκας. Αυτό ήταν το κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς και το ότι είναι μια περιοχή πλούσια σε βιοποικιλότητα λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφού της, του υψομέτρου. Τα άγρια φυτά είναι ευρέως διαδεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Στην παρούσα έρευνα γίνεται καταγραφή στο σύνολο των χρήσεων όσο και επιμέρους για κάθε φυτό και όπου ήταν εφικτό σύγκριση με τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα μη καλλιεργούμενα φυτά, που θα μελετηθούν ανέρχονται σε είκοσι (20), έναντι πολλών ειδών που υπάρχουν στην περιοχή μελέτης αλλά και γενικότερα στο νησί της Σάμου. Πρόκειται για κοινά είδη, άμεσα χρησιμοποιούμενα (π.χ. αρωματικοί θάμνοι).