Έναρξη και λειτουργία βιοαντιδραστήρων προσκολλημένης βιομάζας σε βιοφορείς για την επεξεργασία αστικών λυμάτων - Βογιατζή, Χριστίνα (2015)
Οι περιορισμένοι υδατικοί πόροι και η αυξανόμενη αστικοποίηση απαιτούν μια προηγμένη τεχνολογία για τη διατήρηση τις ποιότητας των υδάτων. Η ανάγκη για σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θέτουν υψηλές απαιτήσεις για την επεξεργασία των αποβλήτων που παράγονται. Η διεργασία της ενεργού ιλύος αποτέλεσε ευρεσιτεχνία στην Αγγλία το 1914, όμως διάφορες τροποποιήσεις έχουν συμπεριληφθεί, όπως αυτές των διεργασιών του βιοφίλμ, οι οποίες είναι σε θέση να λειτουργήσουν με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιομάζας και ταυτόχρονα να αφαιρέσουν τα θρεπτικά συστατικά από τα λύματα χωρίς να απαιτούνται μεγάλες εγκαταστάσεις. Μία από αυτές είναι οι αντιδραστήρες ρέουσας κλίνης βιοφίλμ όπου προστίθενται πλαστικοί βιοφορείς μέσα στους αντιδραστήρες ως πληρωτικό υλικό για την ανάπτυξη του βιοφίλμ. Σε πείραμα που έγινε στο εργαστήριο μετρήθηκαν διάφορες παράμετροι για να διαπιστωθεί αν το σύστημα λειτουργεί με ικανοποιητικές αποδόσεις και αν θα σταθεροποιηθεί.