Προσδιορισμός περιοχών προτεραιότητας για τη διατήρηση της χλωρίδας της Κύπρου και εκτίμηση των απειλών λόγω αλλαγών στις χρήσεις γης (2000-2006) με χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών - Δημητρίου, Σταυρούλα (2015)
Η εργασία αυτή ασχολείται με την διατήρηση της Κυπριακής Χλωρίδας. Συγκεκριμένα με βάση τα δεδομένα κατανομής των απειλούμενων φυτών της Κύπρου καθορίστηκαν ποιες περιοχές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση απειλούμενων ειδών. Επιπρόσθετα, αντικείμενο της παρούσας διατριβής ήταν η εύρεση των αλλαγών των χρήσεων Δασικής και Υδάτινης/κάλυψης γης της Κύπρου μεταξύ των ετών 2000 και 2006. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωσή της είναι το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου, τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Κάλυψης (Corine Land Cover) και στοιχεία του δικτύου Natura 2000. Η ανάλυση των πιο πάνω στοιχείων έδειξε ότι τα απειλούμενα φυτά της Κύπρου εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Κύπρο. Υπάρχουν κενά στην κατανομή τους κυρίως σε αστικά κέντρα και καλλιεργούμενες περιοχές. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των απειλούμενων φυτών στις διάφορες περιοχές έχει να κάνει με το ενδιαίτημα δηλ. τοπογραφικά στοιχεία, υπόστρωμα και τύπος βλάστησης, παρά τις ανθρώπινες πιέσεις. Σύμφωνα με τις αλλαγές χρήσης/κάλυψης γης η κύρια απειλή για την Χλωρίδα της Κύπρου είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οικιστική ανάπτυξη, τουριστική ανάπτυξη και κατασκευή δρόμων καθώς και η βόσκηση, δραστηριότητες αναψυχής, πυρκαγιές. Οι περιοχές του δίκτυου Natura 2000 φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις Αλλαγές Δασικής και Υδάτινης Κάλυψης μεταξύ του 2000 και 2006 λόγω της φωτιάς.