Αναγνώριση πανίδας αρθρόποδων στη νησίδα Νησιώπη της Λέσβου: φυτοφάγα και αποδομητές - Αϊβάζογλου Μοναστηριώτης, Γεώργιος (2015)
Στην έρευνα μας έγινε προσπάθεια να εκτιμηθεί η πανίδα των αρθρόποδων στη νησίδα Νησιώπη στα δυτικά της Λέσβου. Επίσης έγινε διαχωρισμός των αναγνωρισμένων ειδών σε αρπακτικά, φυτοφάγα, αποδομητές και παμφάγα. Η συγκεκριμένη εργασία αφορά τα φυτοφάγα και τους αποδομητές.Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα έγιναν δειγματοληψίες σε όλη την έκταση του νησιού από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Οι δειγματοληψίες έγιναν σε τρεις επισκέψεις στο νησί. Με δεδομένα από τα δείγματα που συλλέχθηκαν καταλήξαμε σε διάφορα συμπεράσματα.Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται εισαγωγικά το θέμα και δίνονται μερικές πληροφορίες για την περιοχή και τα αρθρόποδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται περιγραφικά η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη συλλογή και αναγνώριση των δειγμάτων από τον τρόπο παγίδευσης μέχρι το στερεοσκόπιο. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα αποτελέσματα μετά από την αναγνώριση και επεξεργασία των δεδομένων καθώς και λίγες πληροφορίες για τα φυτοφάγα και τους αποδομητές. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο συζητούνται τα προβλήματα κατά τη δειγματοληψία, κάποιοι προβληματισμοί μετά την επεξεργασία των δεδομένων και γίνονται προτάσεις για περεταίρω έρευνα.