Εμπορία ρύπων: εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ή κερδοσκοπία εις βάρος του περιβάλλοντος; - Καλογιαννίδου , Αικατερίνη (2015)
Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι επιπτώσεις του στην αλλαγή του κλίματος της Γης. Οι επιπτώσεις του φαινομένου είναι εξαιρετικά δυσμενείς στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο και σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Προκειμένου λοιπόν να διαφυλαχτεί το περιβάλλον απαιτείται έντονη δραστηριοποίηση προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του. Στην παρούσα εργασία αναλύεται εκτενέστερα ο τρίτος ευέλικτος μηχανισμός του Πρωτοκόλλου του Κιότο και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Εμπειρία Εμπορίας Εκπομπών. Γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του και στο νομικό του πλαίσιο. Στη συνέχεια αναλύεται το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιγράφεται η νομική του βάση, η λειτουργία του και η εμπειρία από της δύο πρώτες φάσεις εφαρμογής του. Επίσης αναφέρονται τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια που συμμετέχουν στο ΣΕΔΕ και οι υπηρεσίες που παρέχονται. Τέλος μετά την παράθεση των σημαντικών προβλημάτων που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων γίνεται μια αντιπαράθεση του κατά πόσο το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμόζεται ως μέτρο μείωσης των αέριων ρύπων ή απλώς αποτελεί κερδοσκοπία εις βάρος του περιβάλλοντος.