Ολοκληρωμένη διαχείριση νησιωτικού χώρου: η περίπτωση της νήσου Πάρου - Βιτζηλαίου, Άννα; Τεχνίτου, Ελεάννα (2015)
Η παρούσα διπλωματική διατριβή αποτελεί μια μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των νησιών. Μέσω της ολοκληρωμένης αποτύπωσης της σημερινής περιβαλλοντικής κατάστασης και με γνώμονα την καταγραφή των δεικτών που αποδίδουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, αυτή η μελέτη αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των προβλημάτων μιας περιοχής και την καταλληλότερη εφαρμογή των ανάλογων πολιτικών για την αντιμετώπιση τους. Ως περίπτωση μελέτης επιλέχθηκε το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Πάρος, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα των νησιών των Κυκλάδων και συνεπώς κατάλληλο για την μελέτη αυτή.Όλο το θεωρητικό πλαίσιο της διατριβής βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη σαν μια γενική έννοια και πως αυτή επιτυγχάνεται σε μια περιοχή, με ποια μοντέλα και κατά πόσο οι ανθρώπινες δραστηριότητες την επηρεάζουν. Επίσης γίνεται μια προσπάθεια για να γίνει διαχωρισμός κάποιων εννοιών όπως είναι η αειφορία και η αειφόρος ανάπτυξη που συχνά συγχέονται με αποτέλεσμα την μη ορθή απόδοση των νοημάτων τους. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στις μελέτες μιας περιοχής είναι η Στρατηγική Περιβαλλοντικής εκτίμησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού, που, όπως και αναφέρουμε παρακάτω, δεν έχει εφαρμοστεί για την νήσο Πάρο.Στο πρακτικό κομμάτι της πτυχιακής, παρουσιάζεται αναλυτικά η κατάσταση και τα προβλήματα της Πάρου και μέσω του μοντέλου ανάλυσης βιωσιμότητας (DPSR) και των αντίστοιχων δεικτών που επιλέγονται, καταγράφεται το «οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα» των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Έτσι από το θεωρητικό κομμάτι μεταβαίνουμε σε μια έρευνα με ποσοτική ανάλυση που αποδίδει πιο κατανοητά την κατάσταση της περιοχής.Τέλος και αφού έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα κομμάτια της έρευνας, προτείνονται κάποιες ιδέες για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με σκοπό τον περιορισμό της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και πολιτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη της Πάρου.