Εργαστηριακή μελέτη της συμπεριφοράς επιλεγμένων αντιβιοτικών ουσιών στο υδατικό περιβάλλον και εκτίμηση της τοξικότητας τους στη Lemna minor - Σαλάτας, Απόστολος; Συμσάρης, Ίων (2015)
Στην παρούσα πτυχιακή πραγματοποιήθηκαν πειράματα απομάκρυνσης των ουσιών: cefadroxil, metronidazole, sulfamethoxazole, trimethoprim όπου ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών φωτοδιάσπασης, υδρόλυσης και της προσρόφησης-πρόσληψης από τον οργανισμό. Για τον μηχανισμό της προσρόφησης χρησιμοποιήθηκε ο υδροχαρής οργανισμός Lemna minor. Για να ελεγχθεί η επίδραση των αντιβιοτικών στον οργανισμό πραγματοποιήθηκαν μια σειρά δοκιμών τοξικότητας.Aπo τα αποτελέσματα πρόεκυψε ότι η ουσία ciprofloxacin ήταν τοξική, γεγονός που συντέλεσε να μην χρησιμοποιηθεί εν τέλει στα πειράματα απομάκρυνσης. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή τοξικότητας για τον προσδιορισμό της τιμής EC50 όσον αφορά το αντιβιοτικό ciprofloxacin.