Βιοποικιλότητα φυσικών οικοσυστημάτων και αγρόοικοσυστημάτων: μελέτη της ποικιλότητας φυτικών ειδών σε συστήματα ελαιώνων και φρυγάνων της Λέσβου - Καψάλας, Γρηγόριος (2015)
Ο αρχικός σκοπός της εργασίας ήταν να πραγματοποιηθεί μια μελέτη στην ποικιλότητα των φυτικών ειδών δύο διαφορετικών τύπων οικοσυστήματος, ενός φυσικού οικοσυστήματος και ενός αγροοικοσυστήματος και να γίνει μια σύγκρισή τους. Επιλέχτηκαν δύο πολύ χαρακτηριστικά οικοσυστήματα του μεσογειακού χώρου, ο ελαιώνας ως αγροοικοσύστημα και οι θαμνότοποι με φρύγανα ως φυσικό σύστημα. Τελικά, κυρίως λόγω της κατάστασης των φυσικών οικοσυστημάτων στη Λέσβο (υπερβόσκηση), η σύγκριση δεν ήταν δυνατό να γίνει. Άντ’ αυτού παρουσιάζονται αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την ποικιλότητα κάθε συστήματος ξεχωριστά και εν τέλει γίνονται συγκρίσεις των αποτελεσμάτων με αποτελέσματα από την βιβλιογραφία.