Μετρήσεις ραδονίου σε σχολεία της Λέσβου - Γεωργίου, Δημήτριος (2015)
Το ραδόνιο είναι ένα αέριο ραδιενεργό στοιχείο. Ανήκει στην κατηγορία των ευγενών αερίων. Είναι καρκινογόνο, ενώ κατατάσεται ως δεύτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, μετά το κάπνισμα. Το ραδόνιο συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες μέσα σε κτίρια και κυρίως στα υπόγεια. Παγκοσμίως γίνονται μελέτες σε μεγάλες περιοχές για τον καθορισμό των επικίνδυνων περιοχών. Στην παρούσα διατριβή, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική των Ανιχνευτών Πυρηνικού Ίχνους Στερεάς Μορφής (SSNTD) και πιο συγκεκριμένα του πλαστικού CR-39, για να γίνει μέτρηση του ραδονίου σε σχολεία Λέσβου. Συνολικά μετρήθηκαν 38 σχολεία, καλύπτοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε καμία περίπτωση, οι συγκεντρώσεις δεν ξεπερνούν το νομοθετικό όριο των 400 Bq/m3, που ισχύει για υπάρχοντα κτίρια. Οι υψηλότερες τιμές μετρήθηκαν στην Κάπη, τη Φίλια και το Μεσότοπο. Στην περίπτωση της Κάπης και της Συκαμινέας που έχριζαν ιδιαίτερης προσοχής, έγειναν συμπληρωματικές μετρήσεις με την χρήση ηλεκτρονικού ανιχνευτή ραδονίου (Alpha Guard), οι οποίες έδειξαν υψηλό δυναμικό σε ραδόνιο. Οι προτάσεις που γίνονται αφορούν στον καλύτερο αερισμό των κτιρίων και κυρίως των υπογείων.