Η επίδραση της φωτιάς στην ποικιλότητα και παραγωγή βιομάζας σε σερπεντινικά ενδιαιτήματα στη Λέσβο - Περτέση, Ζωή (2015)
Τα σερπεντινικά εδάφη συνθέτουν ενδιαιτήματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και παρουσιάζουν συγκεκριμένου τύπου βλάστηση, την λεγόμενη σερπεντινική η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα σερπεντινικά εδάφη είναι γενικώς άγονα και αυτό οδηγεί και στη δημιουργία του λεγόμενου σερπεντινικού «προβλήματος» στα φυτά. Αρκετοί επιστήμονες έχουν μελετήσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά των σερπεντινικών εδαφών από πολλές σκοπιές. Έχουν μελετηθεί οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους, , η χλωρίδα τους, ενώ η επίδραση διαταραχών όπως η φωτιά δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Σκοπός της παρακάτω εργασίας είναι η διερεύνηση των διαφοροποιήσεων στη βλάστηση που αναπτύσσεται σε μία άκαυτη και μία καμένη σερπεντινική περιοχή στη Λέσβο. Έτσι επιλέχθηκαν δυο γειτονικές περιοχές μελέτης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικοσυστημικό επίπεδο. Από την μελέτη προέκυψε ότι η φωτιά επηρεάζει οριακά σημαντικά αυξάνοντας την παραγωγή βιομάζας στα καμένα σερπεντινικά εδάφη ενώ δεν επηρεάζει την ποικιλότητα, τον πλούτο ειδών και τον αριθμό των κυρίαρχων ειδών. Στην πλειοψηφία τους τα γραφήματα αφθονίας των ειδών παρουσιάζουν log-normal κατανομή. Οι επιφάνειες δειγματοληψίας βρέθηκαν να είναι αρκετά όμοιες μεταξύ τους όσον αφορά την παρουσία και απουσία των ειδών.