Η επίδραση της ενόχλησης στη χωρική κατανομή και την αναπαραγωγική επιτυχία άγριων πουλιών - Ζωγράφου, Χριστίνα (2015)
Ανάμεσα στις πολυάριθμες αναφερθείσες συνέπεις η ενόχληση μπορεί να αποτρέψει την επιτυχή αναπαραγωγή, να διώξει τα ζώα μακριά από προτιμώμενες περιοχές διατροφής και ακόμα να έχει άμεση επίπτωση στους ρυθμούς θνησιμότητας. Λόγω της αυξανόμενης πρόσβασης και χρήσης για ανθρώπινες δραστηριότητες οι υγρότοποι υφίστανται συνεχείς πιέσεις και οι οποίες συνέπειες της ενόχλησης πάνω στην ορθνιθοπανίδα αυξάνονται. Για να εξισορροπηθεί η πρόσβαση των επισκεπτών και η πραγματοποίηση ανθρώπινων δραστηριοτήτων με την προστασία των ειδών χρειάζεται να κατανοηθεί η φύση και οι συνέπειες της ενόχλησης. Δεδομένου ότι το κυνήγι αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή όχλησης σε υγροτόπους και ότι η ενόχληση κατά την αναπαραγωγή οδηγεί σε μειωμένη αναπαραγωγική επιτυχία, αντικείμενο της εργασίας ήταν η μελέτη επίδρασης της όχλησης από το κυνήγι σε διαφορετικές κατηγορίες ειδών καθώς και η μελέτη επίδρασης της ανθρώπινης ενόχλησης σε πουλιά που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο. Στην πρώτη περίπτωση η επίδραση του κυνηγιού ήταν σημαντική για κάποια είδη ενώ στη δεύτερη η επίπτωση της βόσκησης οδήγησε σε χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία. Η θέσπιση περιοχών αυστηρής προστασίας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία των ειδών.