Ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν την εφαρμογή βιολογικών συστημάτων παραγωγής στο νομό Λάρισας - Τσιαούση, Ευαγγελία (2015)
Η ανάπτυξη της σύγχρονης συμβατικής γεωργίας και η εντατικοποίησή της έχουν επιφέρει πολλές σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στην ανθρώπινη υγεία, όσο και στο περιβάλλον. Τα προβλήματα αυτά, οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών γεωργικής παραγωγής, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε στη μετατροπή των συμβατικών καλλιεργητικών συστημάτων σε φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα παραγωγής και την υιοθέτηση της βιολογικής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο όμως, η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής δεν είναι μια εύκολη απόφαση, καθώς παρουσιάζονται πολλά προβλήματα και εμπόδια, τόσο κατά την παραγωγική διαδικασία, όσο και κατά τη διάθεση των προϊόντων. Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους που ωθούν τους παραγωγούς στην εφαρμογή βιολογικών συστημάτων παραγωγής στο νομό Λάρισας, καθώς και να διερευνήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοκαλλιεργητές, τόσο κατά την παραγωγική διαδικασία, όσο και κατά την εφαρμογή των μέτρων της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Επίσης, αποσκοπεί να απαντήσει στην ερώτηση αν οι βιοκαλλιεργητές θα συνεχίσουν την άσκηση της βιολογικής καλλιέργειας, ακόμη και στην περίπτωση που διακοπούν οι οικονομικές ενισχύσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο νομό Λάρισας, σε 75 βιοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι καλλιεργητές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας παρακινήθηκαν κυρίως από λόγους προστασίας της υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος, ενώ οι οικονομικοί παράγοντες έρχονται σε δεύτερη μοίρα ως κίνητρα. Επιπρόσθετα, ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται η καθυστέρηση στην εξόφληση των επιδοτήσεων, η έλλειψη δυνατότητας προώθησης των βιολογικών προϊόντων και το μεγάλο κόστος πιστοποίησης. Αντίθετα, τα καλλιεργητικά προβλήματα, δεν φαίνεται να τους απασχολούν σε ιδιαίτερο βαθμό. Τέλος, το 50,7% των ερωτηθέντων βιοκαλλιεργητών εκφράζουν την επιθυμία να συνεχίσουν το βιολογικό τρόπο παραγωγής, ωστόσο όμως στην περίπτωση όπου γίνει διακοπή του προγράμματος της χρηματικής ενίσχυσης, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 40%, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν.