Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) & ISO 14001: ανάπτυξη & εφαρμογή - Λαγοπάτη, Αλεξάνδρα (2015)
Η πιστή εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) μπορεί να εισάγει μία εταιρεία σε πιο εντατικούς ρυθμούς αποδοτικής παραγωγικότητας, στην αναβάθμιση και βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων και στη μείωση στο ελάχιστο των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Αυτά καθιστούν την επιχείρηση ανταγωνιστική αφού οι διεργασίες που διεξάγονται διαμέσου της εφαρμογής των ΣΠΔ, γίνονται πιο οικονομικές, εφικτές, αποτελεσματικές, κοινωνικά αποδεκτές και πάνω απ’ όλα σεβόμενες το φυσικό περιβάλλον. Όπως η συνεχής προσπάθεια επιβίωσης στην αγορά απαιτεί αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών μιας επιχείρησης, εξερευνώντας τρόπους νέου σχεδιασμού, καινούργιων μηχανημάτων, πρόσληψης νέου και κατάρτισης υφισταμένου προσωπικού, έτσι και τα ΣΠΔ χρήζουν την δική τους συνεχή βελτίωση. Απώτερος σκοπός φυσικά δεν είναι η επιβάρυνση με επιπλέον κόστος κατά την εφαρμογή νέων απαιτήσεων μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των ΣΠΔ, αλλά η περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων (οικονομικών και φυσικών) που αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην σημερινή επιχείρηση.