Καρκίνος του πνεύμονα και ραδιενέργεια στη Λέσβο - Μηνασίδου, Κασσιανή (2015)
Στην εργασία αυτή καταγράφηκαν από τα ληξιαρχεία των δήμων και κοινοτήτων της Λέσβου οι περιπτώσεις θνησιμότητας οφειλόμενης σε κακοήθη νεοπλάσματα του αναπνευστικού και ενδοθωρακικών οργάνων, τα έτη 1992-2001 (1984 περιπτώσεις), όπου αυτά τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα. Συνολικά καταγράφηκαν κακοήθη νεοπλάσματα του πνεύμονα, 515 περιπτώσεις για τους άνδρες και 58 για τις γυναίκες. Από την σύγκριση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα της Ελλάδας προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: Ο ειδικός κατά αιτία συντελεστής θνησιμότητας (θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους) για το σύνολο του πληθυσμού όσο και για τους άνδρες εμφανίστηκε αρκετά αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ελλάδας. Για τις γυναίκες ήταν εμφανώς χαμηλότερος. Ωστόσο μετά την προτυποποίηση των δεικτών (με πρότυπο πληθυσμό αυτόν της Ελλάδας), οι δείκτες έπεσαν αισθητά για το σύνολο και για αμφότερα τα φύλα. Η μείωση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς από την πληθυσμιακή πυραμίδα του πληθυσμού στη Λέσβο παρατηρούμε μεγαλύτερη συμμετοχή στον πληθυσμό των μεγαλύτερων ηλικιακών κλάσεων απ’ ότι στον πληθυσμό της Ελλάδας, όπου τα νεοπλάσματα είναι συχνότερα. Με βάση αυτή τη σύγκριση τα επίπεδα θνησιμότητας στη Λέσβο βρίσκονται μάλλον σε χαμηλότερο επίπεδο με τα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Από την σύγκριση των δεικτών θνησιμότητας ανά ηλικιακή κλάση παρατηρείται μη συμμετοχή στις μικρές ηλικιακές κλάσεις στη Λέσβο ενώ στις μεγαλύτερες παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από τη μεγαλύτερη δημογραφική στοχαστικότητα λόγω του μέγεθος του πληθυσμού της Λέσβου (δυο τάξεις μεγέθους μικρότερος από αυτόν της Ελλάδα). Από τη σύγκριση των δεικτών θνησιμότητας των δήμων και κοινοτήτων (μέσος όρος των ετών μελέτης) προέκυψαν τα εξής στοιχεία: Από τη σύγκριση των μη προτυποποιημένων δεικτών τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας από τη νόσο (πάνω από 80 θανάτους/100.000 κατοίκους) για το σύνολο, παρουσιάζουν οι δήμοι Μήθυμνας, Ευεργέτουλα, Καλλονής, Πολιχνίτου, Λ. Θερμής και Αγίας Παρασκευής. Με βάση το προτυποποιημένο πηλίκο θνησιμότητας που υπολογίστηκε (με πρότυπο πληθυσμό αυτόν της Ελλάδας), οι άνδρες στον δήμο Ευεργέτουλα παρουσιάζουν θνησιμότητα λόγω κακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα αυξημένη κατά 41% από την αναμενόμενη, στον Μηθύμνης κατά 38%, τον Λουτροπόλεως 26%, Καλλονής 24%. Στις γυναίκες οι αντίστοιχοι δείκτες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους δήμους. Ο Λουτροπόλεως εμφανίζει αυξημένα ποσοστά κατά 686%, ο Αγίας Παρασκευής 5,72%, ο Πλωμαρίου 406% και ο Μηθύμνης κατά 345%, ενώ οι Μυτιλήνης, Καλλονής, Πολιχνίτου και Ερεσού παρουσιάζουν ποσοστά μειωμένα κατά 31-100%. Και εδώ, ένας λόγος των μεγάλων διαφορών ανά δήμο φαίνεται να είναι τα μικρά μεγέθη των πληθυσμών. Τα πηλίκα θνησιμότητας για άνδρες και γυναίκες δεν κατατάσσουν τους δήμους το ίδιο. Ωστόσο ο Μηθύμνης και Λουτροπόλεως βρίσκεται στους πρώτου για τα φύλα αμφότερα. Από τη σύγκριση των δεικτών θνησιμότητας των περιοχών με διαφορετικά επίπεδα ραδιενέργειας δεν προκύπτει κάποια έντονη συσχέτιση. Συγκεκριμένα εμφανίζεται ασθενής θετική συσχέτιση: Για τους άνδρες +0,201 και για το σύνολο +0,205. Αντίθετα για τις γυναίκες εμφανίζεται μεσαία αρνητική συσχέτιση –0,334.