Προσδιορισμός και αξιολόγηση βαρέων μετάλλων σε υδρόβια πουλιά - Φραγκιουδάκη, Γλυκερία (2015)
Στην παρούσα εργασία προσδιορίστηκαν και αξιολογήθηκαν οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε υδρόβια πουλιά στην Ελλάδα. Τα μέταλλα που αναλύθηκαν ήταν το κάδμιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Οι αναλύσεις έγιναν στο συκώτι και τα νεφρά 16 υδρόβιων πουλιών, που στάλθηκαν κατεψυγμένα από το ΕΚΠΑΖ. Ο προσδιορισμός των συγκεντρώσεων, έγινε με τη μέθοδο της Φασματομετρίας Ατομικής Απορρόφησης. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τα πουλιά δεν έχουν υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου, μολύβδου, χαλκού και υδραργύρου και δεν διατρέχουν κίνδυνο τοξικότητας. Οι συγκεντρώσεις του ψευδαργύρου βρέθηκαν υψηλές σε όλα τα δείγματα.