Χρονικά πρότυπα μεταβολής της δεκτικότητας στην εισβολή πειραματικών μεσογειακών χορτολιβαδικών κοινοτήτων διαφορετικής αρχικής ποικιλότητας και σύνθεσης - Κεφαλά, Βασιλική (2015)
Σήμερα, η βιολογική ποικιλότητα μειώνεται κατά μήκος όλων των επιπέδων βιολογικής οργάνωσης, από την κλίμακα των γονιδίων ως την κλίμακα των τοπίων, εξαιτίας των μεταβολών στα πρότυπα των χρήσεων γης και στο κλίμα. Οι πλανητικές αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν τις οικοσυστημικές διεργασίες, μεταβάλλονται; τον πλούτο των ειδών και τη σύνθεση των κοινοτήτων σε είδη. Επιπλέον αυτές οι αλλαγές στη δομή των κοινοτήτων αναμένεται να επηρεάσουν τη δεκτικότητα τους στην εισβολή από ξενικά είδη. Μια σειρά από συγκριτικές μελέτες, δηλαδή μελέτες που πραγματοποιούνται σε φυσικές κοινότητες, έχει εξετάσει τη σχέση μεταξύ βιολογικής ποικιλότητας και δεκτικότητας στην εισβολή των κοινοτήτων (Levine and D Antonio 1999, Prieur-Richard and Lavorel 2000). Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δείχνουν σε μεγάλο βαθμό ότι η αυξημένη βιολογική ποικιλότητα οδηγεί σε αυξημένη δεκτικότητα στην εισβολή. Ωστόσο, στα πειράματα αυτά δεν είναι δυνατόν να οριστεί η εξεταζόμενη σχέση μονοσήμαντα, καθώς η ποικιλότητα στη φύση μεταβάλλεται παράλληλα με μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα, η παραγωγικότητα της ευρύτερης περιοχής, η ιστορία των διαταραχών καθώς και οι αβιοτικοί παράγοντες. Απευθείας πειραματικοί χειρισμοί της ποικιλότητας σε συνθετικές κοινότητες με μετέπειτα έλεγχο της δεκτικότητάς τους στην εισβολή έχουν αναδείξει -στην πλειονότητα τους- μια θετική σχέση μεταξύ της βιολογικής ποικιλότητας και της ανθεκτικότητά; των κοινοτήτων στην εισβολή (Hector et a12001, Kennedy et al 2002, Troumbis et a12002), υποστηρίζοντας την άποψη του Elton (1958) ότι η βιοποικιλότητα οδηγεί τις κοινότητες στη σταθερότητα. Τα περισσότερα από τα πειράματα αυτά έχουν εξετάσει τα επίπεδα εισβολής στα αρχικά τους στάδια. Ένας εισβολέας, όμως, θεωρείται επιτυχημένος όταν εγκατασταθεί, αυξηθεί και ολοκληρώσει τον κύκλο του (Crawley 1987). Στην παρούσα εργασία διεξάχθηκε ένα πείραμα με σκοπό να εξεταστεί η σχέση της ποικιλότητας των κοινοτήτων και της δεκτικότητάς τους στην εισβολή στο χρόνο. Συνθετικές κοινότητες, που η ποικιλότητα τους και η σύνθεση τους σε είδη ήταν πλήρως ελεγμένες για 3 χρόνια, αφέθηκαν να δεχτούν εισβολείς. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν: - Η διαμόρφωση των επιπέδων εισβολής των κοινοτήτων στο χρόνο, των οποίων η αρχική τους ποικιλότητα και σύνθεση ήταν διαφορετική. - Αν ο παράγοντας φωτιά είχε η όχι κάποια σημαντική επίδραση στα παρατηρούμενα πρότυπα εισβολής,